VIDEO: Pod Žiarskym sedlom sa zranil český skialpinista, do nemocnice ho previezli leteckí záchranári


Foto: VIDEO: Pod Žiarskym sedlom sa zranil český skialpinista, do nemocnice ho previezli leteckí záchranári Foto: hzs.sk

K úrazom v horách počas zimných mesiacov najčastejšie dochádza na zjazdovkách lyžiarskych stredísk. Podobne ohrození ako lyžiari či snowboardisti sú však aj nadšenci zimnej turistiky či skialpinisti. Včerajšia náročná služba horských aj leteckých záchranárov pokračovala v poobedných hodinách práve pomocou skialpinistovi na Liptove.

V piatok 10. februára, zatiaľ čo vrtuľník prevážal do martinskej nemocnice len 8-ročného lyžiara vo veľmi vážnom stave, požiadali horskí záchranári o pomoc leteckú posádku z Popradu. Pod Žiarskym sedlom sa totiž v tom čase nachádzal 40-ročný skialpinista z Českej republiky, ktorý si zranil nohu v oblasti kolena. Zranený muž nebol schopný kvôli bolesti pokračovať v zjazde, preto kontaktoval horskú záchrannú službu.

Záchranári požiadali o súčinnosť posádku vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, ktorá zobrala na palubu záchranára Horskej záchrannej služby a leteli do Žiarskej doliny. Pacientovi na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho letecky transportovali do nemocnice v Liptovskom Mikuláši,“ uviedli horskí záchranári na svojom webe.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu