Výstava dobových pohľadníc v Radoľskom kaštieli predstavuje vyše storočné zábery významných sídiel Dolných Kysúc


Foto: Výstava dobových pohľadníc v Radoľskom kaštieli predstavuje vyše storočné zábery významných sídiel Dolných Kysúc Foto: Kysucké múzeum v Čadci

Kysucké múzeum pripravilo v priestoroch Kaštieľa Radoľa unikátnu výstavu vzácnych, viac ako storočných pohľadníc. Výstava „Dolné Kysuce na historických pohľadniciach“  návštevníkom ponúka dobové zábery vybraných dolnokysuckých sídel na pohľadniciach vydaných v období Rakúsko-Uhorska, prvej Československej republiky i v povojnových rokoch. 

„Prvé pohľadnice sa na Kysuciach objavili koncom 19. storočia vďaka rozvoju fotografie,pošty a dopravy. Produkcia a zasielanie pohľadníc ďalej napredovali najmä v prvých dvoch desaťročiach 20. storočia,“ uviedol historik Kysuckého múzea Martin Turóci.

Pohľadnice z dolných Kysúc najčastejšie zachytávajú Kysucké Nové Mesto, k často znázorňovaným objektom taktiež patril i Budatínsky hrad. „Rozličné vyobrazenia centra dolnej časti regiónu tvoria dokonca väčšinu zachovaných záberov. Pri pohľadniciach totiž zväčša platila zásada, že čím významnejšie sídlo, tým bolo k nemu vydaných viacej pohľadníc,“ dodáva Turóci s tým, že ostatné sídla sú na pohľadnicami zachytené v podstatne menšej miere. 

Pohľadnice s kysuckou tematikou produkovali vyše dve desiatky vydavateľov pôsobiacich na Kysuciach i v iných regiónoch, ako sú Jozef Szüsz, Ondrej Veselý a sestry Chutkové z Kysuckého Nového Mesta. V Čadci pohľadnice vydávali Emil Taub, Jozef Nacker a Artur Steiner a tak-tiež známy fotograf Arnošt Hrazdil.

Základ výstavy v Radoľskom kaštieli tvoria dobové pohľadnice pochádzajúce zo súkromnej zbierky Mária Janíka a zbierok Kysuckého múzea. Návštevníci si môžu výstavu Dolné Kysuce na historických pohľadniciach vo výstavných priestoroch kaštieľa pozrieť do 14. mája 2023.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu