Na Slovensku vyvolali paniku povolávacie rozkazy do armády. Ministerstvo vnútra upozorňuje, že sú falošné


Foto: Na Slovensku vyvolali paniku povolávacie rozkazy do armády. Ministerstvo vnútra upozorňuje, že sú falošné

Ministerstvo vnútra upozorňuje na falošné povolávacie rozkazy, ktoré si v uplynulých dňoch mohli Slováci nájsť v poštových schránkach. V nich malo byť napísané, že sa na Slovensku chystá mobilizácia a občania sú povinní nastúpiť do služby, čo pôsobilo obavy a paniku.

Jeden z falošných dokumentov bol doručený mužovi z Nových Zámkov. Údajná úradná listina mala byť podpísaná prednostkou nitrianskeho okresného úradu, dokument bol ošetrený takmer identickou úradnou pečaťou, ktorá je vizuálne podobná oficiálnej pečiatke okresného úradu s drobnými, ťažko rozpoznateľnými odlišnosťami. Obálka bola vypísaná ručne a doručená občanovi do schránky.

„Ministerstvo vnútra upozorňuje, že ide o hoax a žiadne povolávacie rozkazy sa z úrovne okresných úradov nedistribuujú,“ upozornila hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

Na situáciu reagoval aj dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď: „Žiadna mobilizácia a ani rozposielanie povolávacích rozkazov sa nechystá a toto je už naozaj vrchol šírenia poplašných správ. Verím, že bude páchateľ postavený pred spravodlivosť,“ napísal vo vyjadrení na sociálnej sieti.

Podľa jeho slov všetky príslušné zložky aktuálne pracujú na tom, aby páchateľa alebo páchateľov tejto protiprávnej činnosti identifikovali. „Okrem toho, že sa dopúšťa trestného činu a samozrejme, bude riešený príslušnými orgánmi, spôsobuje u verejnosti paniku, strach a obavy,“ doplnil Naď. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu