Žilinská firma KROS oslávi 20. výročie, oslavy budú na Mariánskom námestí


Foto: Žilinská firma KROS oslávi 20. výročie, oslavy budú na Mariánskom námestí

Spoločnosť KROS oslávi 20. výročie svojho založenia. V roku 1995 začínala ako malá firma s pár zamestnancami. Postupne sa vypracovala na lídra v oblasti ekonomického, stavebného a znaleckého softvéru. V súčasnosti má viac ako 200 zamestnancov a 82 tisíc zákazníkov. Na slovenskom trhu pôsobí len 12 860 podnikov viac ako 20 rokov. Podľa Národného informačného strediska podiel stabilných podnikov s 20 ročnou tradíciou, medzi ktoré patrí aj KROS, predstavuje len 2,01 %. Vznik spoločnosti odštartovalo náhodné stretnutie dvoch spolužiakov z vysokej školy na žilinskej „Masaryčke“ (dnešná Národná ulica). Alexander Matiščík a Jaroslav Kuliška boli v 90. rokoch minulého storočia nadšenci, ktorí sa rozhodli splniť si sen o vlastnej firme a začali hrať, ako hovoria, svoju hru.

Čo stojí za úspechom KROS-u?


„Vyrástli sme na tom, že sme prišli s dobrým nápadom, stavili sme na technológiu, ktorá bola prevratná a zobrali sme mladých študentov, ktorí mali entuziazmus a nové nápady“, hovorí Jaroslav Kuliška. Najskôr sme si mysleli, že zarobíme zopár korún. O úspechu sme ani nesnívali. Jediné čo sme vedeli, je napísať dobrý program, no tak sme ho napísali a ľudia si ho začali kupovať“, komentuje počiatočný úspech Alexander Matiščík. Nezabúda dodať, že dôležitým faktorom úspechu boli aj prehľadnosť a jednoduchosť používateľského rozhrania ich programov. „Mali sme jasnú predstavu o dobrom programe. Intuitívny dizajn a tlačidlá pridaj, oprav, vymaž v našom prvom účtovnom programe ALFA sa stali základom jeho architektúry a program z nej ťaží dodnes“.


Späť ku koreňom

KROS ďalej rástol a v roku 2003 prekročili jeho tržby 50 miliónov slovenských korún. V roku 2005 už mal viac ako 70 zamestnancov, 7 pobočiek a 25 tisíc zákazníkov. Nasledujúci rok sa programy KROS stali napredávanejším balíkovým softvérom na Slovensku. O rok neskôr patrí KROS medzi TOP 50 IT firiem v strednej Európe s najvyšším rastom výnosov. Ďalší úspešný rast firmy vidia majitelia a zakladatelia v zachovaní jedinečnej firemnej kultúry, ktorá sprevádza KROS od počiatku. „Treba sa vracať ku koreňom, firma vyrástla na nadšení ľudí, nebáli sme sa robiť nové veci. Pokiaľ tu budú nadšení ľudia, firma nemôže stagnovať. Myslím si, že aj vo veľkej spoločnosti sa dá udržať atmosféra, ktorá nás sprevádza od roku 1995. Keď ľuďom dáte samostatnosť, možnosť rásť a realizovať svoje myšlienky, bude to fungovať“, hovorí Jaroslav Kuliška.

Žilina počas osláv zažije aj video mapping

KROS oslávi 20. výročie 17. septembra na Mariánskom námestí v Žiline. Súčasťou osláv bude aj video mapping. Ide o vizuálne umenie, ktoré využíva projekciu vo voľnom priestore na ľubovoľné objekty, napríklad fasády alebo interiéry budov. Vo štvrtok 17. septembra bude na stenách Sirotárskeho kostola premietnutá história Žiliny.

Program:
20:00 HOMOSAPIENS
21:00 POLEMIC
22:00 VIDEO MAPPING – jedinečný vizuálny zážitok, prvýkrát v Žiline



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KROS