Na Liptove otvárajú nocľaháreň pre ľudí bez domova, umožní im prežiť mrazivé dni v teple


Foto: Na Liptove otvárajú nocľaháreň pre ľudí bez domova, umožní im prežiť mrazivé dni v teple Foto: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš

Posledné dni patria na území celého Slovenska medzi tie najchladnejšie. Druhou najmrazivejšou lokalitou v celej republike je mesto Liptovský Mikuláš, kde počas utorkového rána namerali dokonca až - 22 stupňov Celzia. Vedenie mesta preto otvára nocľaháreň, kde budú môcť ľudia bez domova tráviť mrazivé dni nepretržite - cez deň i v noci. 

„V meste evidujeme približne 40 ľudí bez domova, najviac mužov. Napriek tomu, že sme mali mrazivú noc, prespali v nocľahárni len štyria bezdomovci,“ uvádza samospráva v príspevku na sociálnej sieti. Kapacita nocľahárne, ktorá sídli v  Hlbokom je 12 lôžok, z toho štyri sú k dispozícii pre ženy a osem pre mužov.

V meste je okrem spomínanej nocľahárne aj útulok pre ľudí bez prístrešia na Nábreží. „V prípade, že by sa naša nocľaháreň naplnila, máme dohodu so Slovenským Červeným krížom (SČK) sprístupniť pre ľudí bez domova v mrazivom počasí aj ich priestory,“ doplnila samospráva.

  Nocľaháreň v Hlbokom, ktorej zriaďovateľom je mesto Liptovský Mikuláš, môžu ľudia bez domova využívať celoročne. K dispozícii majú stredisko osobnej hygieny a práčovňu, kde sa môžu osprchovať či oprať si bielizeň.


Poplatok za nocľah je 50 centov. Strávené chvíle v nocľahárni si môžu skrátiť pozeraním televízie, čítaním literatúry a časopisov alebo hraním spoločenských hier. Taktiež majú zabezpečený aj prístup k teplému jedlu v budove SČK, kde sa môžu najesť a zobrať si potraviny aj so sebou.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu