FOTO: Žilinskí hasiči a záchranári vyrazili na pomoc Turecku, pri hľadaní osôb im budú pomáhať psy a špeciálne kamery


FOTO: Žilinskí hasiči a záchranári vyrazili na pomoc Turecku, pri hľadaní osôb im budú pomáhať psy a špeciálne kamery
Galéria: 8 fotiek
Foto: www.hzs.ak

Slovensko sa pripojilo k medzinárodnej pomoci a v pondelok 6. februára večer vyslalo záchranársky tím na pomoc Turecku, ktoré postihlo ničivé zemetrasenie. Pri vyhľadávaní ľudí zasypaných v troskách bude pomáhať desať hasičov zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Žiliny a päť príslušníkov Horskej záchrannej služby.

Pomoc zo Slovenska dokazuje, že sme spoľahlivým partnerom v kritických situáciách. Rovnako tak sme v núdzi pomohli aj pri nešťastiach v Grécku, Slovinsku, Rakúsku či Česku. Som nesmierne rád, že máme takýchto kvalitných ľudí, ktorí sú vycvičení a ochotní okamžite ísť a pomôcť zachraňovať ľudské životy,“ povedal predseda vlády SR Eduard Heger.

Prepravu hasičov a horských záchranárov so špeciálne vycvičenými psami a technickým vybavením zabezpečil Letecký útvar Ministerstva vnútra SR. Záchranárov vyprevadili z letiska v Bratislave„Záchranárskemu tímu želám veľa úspechov, verím že sa im podarí zachrániť čo najviac životov a vrátia sa naspäť domov v bezpečí a zdraví,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec.

Vyslaní hasiči zo Žiliny sú vyškolení na vyhľadávanie a záchranu osôb v ruinách v mestskom prostredí. K dispozícii majú náradie na vyslobodzovanie a rozoberanie konštrukcií. Horská záchranná služba vysiela piatich príslušníkov, z ktorých sú traja psovodi so špeciálne vycvičenými psami na vyhľadávanie v rumoviskách a sutinách,“ povedal zástupca riaditeľa Horskej záchrannej služby Igor Žiak.  Vybavení sú aj špeciálnymi štrbinkovými kamerami na vyhľadávanie osôb.

Na vybudovanie záchranných modulov Hasičského a záchranného zboru a Horskej záchrannej služby, z ktorých pochádza aj vyslaný tím, prispela EÚ prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu