Turecko zasiahlo masívne zemetrasenie, na pomoc im boli vyslaní aj žilinskí hasiči


Foto: Turecko zasiahlo masívne zemetrasenie, na pomoc im boli vyslaní aj žilinskí hasiči
Galéria: 8 fotiek
Foto: WarMonitors

V pondelok 6. februára 2023 nadránom sa väčšina veží a oporných múrov v Turecku zrútila pri masívnom zemetrasení, ktoré zasiahlo regióny na sýrskej hranici. O život prišlo zatiaľ viac ako 2300 ľudí, pod troskami zrútených budov však zrejme budú tisíce ďalších obetí. 

Do zemetrasením postihnutého Turecka preto vyslalo pomoc aj Ministerstvo vnútra SR. Záchranné zložky v zložení 10 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru zo Záchrannej brigády v Žiline a 5 horských záchranárov spolu so špeciálne vycvičenými psami budú pátrať, zachraňovať a pomáhať osobám, ktoré zasiahlo zemetrasenie.

Sekcia krízového riadenia MV SR bola kontaktovaná cez celoeurópsky medzinárodný komunikačný a informačný systém CECIS. Slovensko tiež týmto krokom zareagovalo na požiadavku zo strany európskeho Koordinačného centra pre reakcie na núdzové situácie.

„Vyslané zložky majú rozsiahle skúsenosti s pátracou a záchranárskou činnosťou. Na kvalitatívne svetovej úrovni sú aj psy, špeciálne trénované napríklad aj na vyhľadávanie zavalených osôb v ruinách,” povedal minister vnútra SR Roman Mikulec.


Sekcia krízového riadenia ako koordinátor medzinárodnej pomoci v prípade krízových situácií aktívne komunikuje s tureckou stranou na čo najrýchlejšom presune záchranných zložiek do postihnutých oblastí. Prepravu Leteckým útvarom MV SR do mesta Adana v Turecku však komplikuje mimoriadne silné sneženie v Turecku.  

„Takéto krízové situácie, hoci sa dejú ďaleko od Slovenska, preverujú akcieschopnosť a koordináciu zložiek ministerstva vnútra, čo zvyšuje odbornosť a pripravenosť v prípade potreby aj na zásahy na našom území,” dodal šéf rezortu Roman Mikulec.  

Vybudovanie vyslaných tímov z HaZZ a HZS podporila Európska únia prostredníctvom operačného programu Kvalita životného prostredia v rámci realizácie projektu MUSAR - pátracie a záchranárske činnosti stredného rozsahu v mestskom prostredí a projektu Horský špecializovaný záchranný modul. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu