Snowboardista sa napriek orkánu vybral do neznačeného terénu kysuckých hôr, hľadali ho záchranári


Foto: Snowboardista sa napriek orkánu vybral do neznačeného terénu kysuckých hôr, hľadali ho záchranári Foto: Horská záchranná služba

Počas uplynulých dvoch dní sužoval Žilinský kraj orkán Pit, ktorý priniesol husté sneženie a silný vietor. Meteorológovia aj horská služba vydali množstvo výstrah, v mnohých mestách a obciach vyhlásili mimoriadnu situáciu a rezort vnútra dokonca občanom odporúčal, aby nevychádzali z domov, pokiaľ to nebude nevyhnutné.

Napriek množstvu varovaní a nepriaznivému počasiu sa ľudia vydali do hôr, niektorým museli následne pomáhať horskí záchranári. O včerajšom zásahu na Kysuciach informovala Horská záchranná služba na svojej oficiálnej webovej stránke

„Horskí záchranári slúžiaci v pohorí Kysucké Beskydy boli dňa 4. februára 2023 požiadaní o pomoc pre turistu, ktorý niesol snowboard, a popoludní sa vydal na výstup cez Rovný vrch na Veľkú Raču neznačeným terénom. V hlbokom snehu a strmom teréne nebol schopný výstup dokončiť,“ priblížili horskí záchranári detaily zásahu.


Snowboardista si so sebou do hôr nezobral ani zdroj svetla a začínalo sa stmievať. V hustom snežení nedokázal nájsť ani svoje vlastné stopy, po ktorých by sa mohol vrátiť naspäť. Našťastie sa mu podarilo odoslať GPS súradnice, ktoré horským záchranárom spresnili jeho polohu.

Záchranári Horskej záchrannej služby muža v teréne lokalizovali, našli ho bez zranení, ponúkli ho teplým nápojom a sprevádzali ho na parkovisko do bezpečia,“ doplnila Horská záchranná služba.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu