FOTO: Vo vyhorenej budove v Budatíne sídli aj vydavateľstvo bývalého primátora Žiliny Artis Omnis


FOTO: Vo vyhorenej budove v Budatíne sídli aj vydavateľstvo bývalého primátora Žiliny Artis Omnis
Galéria: 8 fotiek
Foto: Facebook/Vydavateľstvo Artis Omnis

Prvý deň tohto týždňa začal rozsiahlym požiarom administratívnej budovy na Kysuckej ceste v žilinskej mestskej časti Budatín. Horieť začala z doposiaľ neznámych dôvodov strecha a podkrovie trojpodlažnej stavby v tesnej blízkosti akumulačnej nádrže na vodu.

Na mieste zasahovalo v pondelok 30. januára až 22 profesionálnych hasičov zo Žiliny, ktorým trvala likvidácia ohnísk požiaru takmer osem hodín. Počas hasenia plameňov bola zranená jedna osoba.


V budove na brehu rieky Váh pri budatínskom vodojeme sídli aj známe knižné vydavateľstvo Artis Omnis, ktoré sa zameriava výlučne na tvorbu slovenských autorov. Vydavateľstvo založil v roku 2002 Ivan Harman so svojou manželkou, ktorý následne na štyri roky usadol do primátorského kresla v Žiline.

„Naši drahí, horela budova, kde sídli naše vydavateľstvo. My sme v poriadku. Ako to vyzerá vnútri zatiaľ nevieme, čakáme, kým nás hasiči pustia,“ napísalo vydavateľstvo počas likvidácie požiaru.


Podľa ďalších informácií sa hasičom podarilo dostať požiar pod kontrolu skôr, než stihol zasiahnuť miestnosti vydavateľstva. Napriek tomu je však ich vybavenie a množstvo predmetov zničených dymom a vodou, ktorá bola použitá pri hasení.


Majitelia vydavateľstva sa s priebehom vypratávania priestorov, ako aj s objavenými rodinnými fotografiami podelili so svojimi podporovateľmi na oficiálnom facebookovom profile svojej spoločnosti. Rodine Harmanovcov vyjadrili v komentároch svoju podporu desiatky ľudí.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu