Fašiangy v skanzene vo Vychylovke prinesú tradičný sprievod masiek, zabíjačkové špeciality aj folklór


Foto: Fašiangy v skanzene vo Vychylovke prinesú tradičný sprievod masiek, zabíjačkové špeciality aj folklór
Galéria: 3 fotky
Foto: Kysucké múzeum

Väčšina z nás si pod pojmom Fašiangy predstaví dlhé slávnostné obdobie medzi Vianocami a začiatkom pôstu. Obdobie bohaté na pestrofarebné masky, tradičné sprievody, plesy, zabíjačky a rôzne špeciality. No pre niekoho môžu byť Fašiangy trojdňovým sviatkom, ktorý sa oslavuje na konci fašiangového obdobia, a to vo fašiangovú nedeľu, pondelok a utorok.

Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke všetkých pozýva na fašiangovú nedeľu 19. februára, kedy bude na návštevníkov v skanzene od 10:00 hod. do 16:00 hod. čakať bohatý program a vôňa zabíjačkových špecialít. Zamestnanci Krčmy z Korne budú pripravovať tradičnú zabíjačkovú kapustnicu, voňavé jelítka, tlačenku a v ponuke nebudú chýbať ani oškvarky či výpečky. Milovníci sladkých dobrôt sa môžu tešiť na šišky, koláče varené víno a medovinu.

Fašiangové obdobie vrcholí tradičným sprievodom masiek. Je to akýsi „svet naopak“, kedy si maškary dovoľujú rôzne kúsky vyvolávajúce všeobecnú zábavu a humor aj tam, kde by to ináč nebolo tolerované. Bolo dokonca dovolené porušovať zaužívané spoločenské pravidlá. Nakoniec o charaktere týchto dní spojených s uvoľnenou zábavou, vypovedá aj to, že im ľudia príznačne hovorili napríklad „šaľene“ dni či „ostatky“,“ uviedol etnograf Kysuckého múzea Mgr. Pavol Markech.


Skanzen vo Vychylovke nezabúda ani tentokrát na remeselníkov či zábavu v podaní hudobno-tanečného vystúpenia Folklórneho súboru Kýčera z Ochodnice. Miroslava Jančulová z Kysuckého múzea zároveň informuje všetkých návštevníkov o možnosti vstupu zadarmo. Jedinou podmienkou je váš príchod v maske, s ktorou sa zapojíte do tradičného fašiangového sprievodu.

Program:

  • 10.00 – 15.30 hod.:

Sprístupnený areál Múzea kysuckej dediny
Zabíjačkové špeciality pri Krčme z Korne
Varené víno, medovina
Šišky, koláče

  • 13.00 hod. Fašiangový sprievod od Stanice Skanzen 
  • 14.00 hod. Folklórne vystúpenie na pódiu pri Krčme z Korne




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu