V obci Ochodnica začínajú z dôvodu šetrenia vypínať verejné osvetlenie, náklady im stúpli o 374 percent


Foto: V obci Ochodnica začínajú z dôvodu šetrenia vypínať verejné osvetlenie, náklady im stúpli o 374 percent Foto: ilustračné

Neúmerný nárast cien energií má negatívny vplyv na rozpočet viacerých obcí a miest na území Slovenska. Niektoré samosprávy sa preto v pondelok 30. januára rozhodli zapojiť do protestnej akcie s názvom „Mestám a obciam zhasína nádej“, počas ktorej demonštratívne zhasnú v čase od 19:00 do 19:30 verejné osvetlenie.

Chcú tým upozorniť vládu, aby začala situáciu riešiť a pomohla samosprávam s vysokými účtami za elektrickú energiu a plyn. V opačnom prípade budú musieť pristúpiť k iným opatreniam, ako je obmedzenie činnosti materských a základných škôl, sociálnych služieb či vývozu odpadov.

Jedným zo spôsobov, ako môžu samosprávy ušetriť je aj regulácia prevádzkového času verejného osvetlenia. K tomuto kroku pristúpila od štvrtku 26. januára dolnokysucká obec Ochodnica. Každý deň od 24:00 večer do 4:00 ráno bude verejné osvetlenie úplne vypnuté, aby ušetrené financie mohli investovať do ďalších oblastí dôležitých ako pre obyvateľstvo, tak aj pre chod obce. 

Informáciu zverejnila obec na webovej stránke krátko pred prihlásením sa k pondelkovej demonštrácii: „K tomuto kroku sme pristúpili z dôvodu neúmerného nárastu zálohových platieb za elektrickú energiu. V roku 2022 sme platili za energie 23 519 eur, v tomto roku máme platiť už 87 888 eur, čo je nárast o 374 percent,“ uviedlo vedenie obce. 


Ochodnica je obec v okrese Kysucké Nové Mesto. Jej rozloha je približne 18 km² a počet obyvateľov nepresahuje ani dve tisícky. Ide zatiaľ o prvú kysuckú obec, ktorá v dôsledku vysokých cien energií verejne informovala o prijatí tohto opatrenia. Zatiaľ nie je známe, či ju vedenie ostatných obcí plánuje nasledovať. Na stretnutí Združenia miest a obcí Slovenska viaceré kysucké samosprávy avízovali, že zatiaľ plánujú pokračovať v protestných akciách. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu