Na zasnežených Vlčincoch niekto vyšliapal nápis Referendum, v ňom budú Slováci hlasovať už v sobotu


Foto: Na zasnežených Vlčincoch niekto vyšliapal nápis Referendum, v ňom budú Slováci hlasovať už v sobotu Foto: Facebook/Mar Tina

Včera, vo štvrtok 19. januára, vo večerných hodinách sa po dlhšej dobe Žilinčania dočkali výdatnej snehovej nádielky. Každý svoju radosť z príchodu skutočnej zimy prejavuje inak, dôkazom je aj počin obyvateľa mesta, ktorý sa na Popradskej ulici v mestskej časti Vlčince rozhodol vyšliapať rozmerný nápis v snehu.

Ten poukazoval na blížiace sa referendum, v ktorom môžu Slováci zahlasovať už zajtra, v sobotu 21. januára, v čase od 7:00 do 22:00 hod. Žilinčania budú hlasovať v 79 okrskoch, tak ako pri voľbách, pričom imobilní občania majú možnosť odovzdať svoj hlas do prenosnej schránky.

Oprávnení voliči môžu prostredníctvom odovzdania hlasu vyjadriť svoj názor na otázku referenda, ktorá znie: „Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republike je možné uskutočniť referendom alebo uznesením Národnej rady Slovenskej republiky, a to zmenou Ústavy Slovenskej republiky?“.


Aby bolo referendum platné, hlasovať by musela viac ako polovica všetkých voličov. V histórii Slovenska sa to zatiaľ podarilo len raz, a to v roku 2003, keď ľudia pri účasti 52 percent rozhodli, že chcú, aby sa Slovenská republika stala súčasťou Európskej únie. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu