Zvýšené náklady na energie budú Liptovský Mikuláš stáť 700-tisíc eur, pôvodný dodávateľ elektriny skrachoval


Foto: Zvýšené náklady na energie budú Liptovský Mikuláš stáť 700-tisíc eur, pôvodný dodávateľ elektriny skrachoval Foto: Visit Liptov

Zvýšené náklady na elektrinu a plyn budú mesto Liptovský Mikuláš v tomto roku stáť približne 700-tisíc eur. Potvrdil to primátor Ján Blcháč.

„Od apríla minulého roka ideme v partnerstve so Stredoslovenskou energetikou na spotových cenách. Vysúťažená spoločnosť, ktorá nám mala dodávať elektrinu za 150 eur za megawatthodinu, totiž skrachovala. Už vlani sme tak museli znášať niekoľkostotisícový náklad na energie a pokračuje to aj v tomto roku,“ uviedol Blcháč s tým, že minulý rok mestu medziročne stúpli ceny energií zhruba osem- až deväťnásobne.

Zdražovanie sa samospráva snaží zvládnuť najmä energetickým zefektívňovaním mestských budov. „Nemôžeme to však urobiť tak, že cez víkend vypneme kúrenie v materskej škole, necháme ju vymrznúť a v pondelok ráno tam deti budú musieť sedieť vo vetrovkách. Nepristúpili sme ani k vypínaniu verejného osvetlenia,“ povedal Blcháč. 

Podľa jeho slov sa radnica snaží šetriť, kde sa dá. Prepúšťanie zamestnancov na mestskom úrade však zatiaľ nepredpokladajú. Samospráva má v súčasnosti vypracované aj viaceré energetické audity a vedenie mesta v tom plánuje pokračovať. „Dúfame, že s cenami energií ide iba o prechodný stav, že sa postupne stabilizujú a znížia,“ uzavrel Blcháč. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu