Kardiologickú ambulanciu v Trstenej po odchode lekárky uzavreli, kraj za ňu nevie nájsť náhradu


Foto: Kardiologickú ambulanciu v Trstenej po odchode lekárky uzavreli, kraj za ňu nevie nájsť náhradu Foto: ilustračné

Slovenské zdravotníctvo dlhodobo trpí nedostatkom lekárov. Začínajúci lekári odchádzajú pracovať do zahraničia, tí starší zase postupne odchádzajú do zaslúženého dôchodku. Pacienti zo zrušených ambulancií si hľadajú náhradu a presúvajú sa k existujúcim lekárom, ktorí následne kapacitne nestíhajú. 

Rovnakému problému momentálne čelia aj pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami z oblasti Hornej Oravy. Od nového roka bola totiž ukončená činnosť kardiologickej ambulancie MUDr. Evy Djobekovej v Trstenej z dôvodu odchodu do starobného dôchodku.

Náhradu za odchádzajúcu lekárku sa však zatiaľ nepodarilo nájsť. „Aktuálne sa aj napriek aktívnemu hľadaniu a snahe kardiológa pre okres Trstená nepodarilo stále získať,“ uvádza Žilinský samosprávny kraj. Situáciu tak budú riešiť okrem krajskej samosprávy aj zdravotné poisťovne, ministerstvo zdravotníctva a odborné spoločnosti.  


„Súčasná legislatíva neumožňuje lekárovi prikázať, alebo nariadiť prácu kardiológa v danom regióne alebo meste, pokiaľ sa sám nerozhodne odísť z klinického pracoviska (nemocnice) do ambulantnej praxe. Rovnako tak by VÚC v tejto veci potrebovala väčšie kompetencie pre určenie miesta výkonu lekárovi, ktorý má záujem pracovať v danej oblasti,“ uviedol Žilinský samosprávny kraj.

Budúcnosť kardiologickej ambulancie pre región Hornej Oravy je tak otázna. „V nemalej miere sú za aktuálny stav výchovy špecialistov kardiológov zodpovedné aj ústavné zdravotnícke zariadenia, ktoré majú zabezpečiť odbornú prípravu lekára- špecialistu,“ dodáva ŽSK s tým, že odborná príprava kardiológa trvá približne 5 rokov.

MUDr. Eva Djobeková pôsobila 25 rokov svojho života v Hornooravskej nemocnici s poliklinikou v Trstenej. Následne si otvorila privátnu kardiologickú ambulanciu, kde pomáhala množstvu pacientov ďalších 13 rokov. „Je namieste pani doktorke veľmi pekne poďakovať za dlhoročnú prácu. Touto cestou jej vyslovujeme vďaku a uznanie,“ dodáva ŽSK v príspevku na sociálnej sieti.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu