Známa križovatka v Dolnej Tížine sa dočkala zmeny organizácie dopravy


Foto: Známa križovatka v Dolnej Tížine sa dočkala zmeny organizácie dopravy
Galéria: 4 fotky

Na známej križovatke v obci Dolná Tížina je už vyše mesiaca zmenená organizácia dopravy. Ako je väčšine vodičov známe, prejsť križovatkou smerom von z obce bolo niekedy umením. Najčastejšie v zime. Pri výjazde na hlavnú cestu museli vodiči zastavovať vo veľmi strmom kopci. Zaradenie sa na hlavnú cestu tak niekomu robilo problém. Miestni obyvatelia bežne využívali na prejazd druhú cestu. Tá bola menej strmá, ale hrozilo na nej riziko zrážky s protiidúcim autom, ktoré by pre kopec nebolo vidieť. Navyše táto cesta mala slúžiť ako vjazd do obce. Cesty však neboli označené dopravnými značkami.

Ľudia by o tejto križovatke vedeli rozprávať. Často tu totiž dochádzalo k rôznym nebezpečným situáciám, či nehodám. 

“Výjazd z obce Dolná Tižina je značne komplikovaný a preverí vodičské schopnosti viacerých vodičov. Z hľadiska vodiča sa tu stretajú dva problémy: nedostatočný rozhľad na cestu a problémy menej zdatných vodičov s rozjazdom v pomerne strmom kopci,” uviedol pre Žilinský večerník Pavol Harant z Výskumného ústavu dopravného.

Križovatku je podľa neho potrebné úplne prebudovať. Dokým sa k tomu nepristúpi, bolo nutné aspoň dočasne zmeniť organizáciu dopravy. Na ceste pribudlo zvislé dopravné značenie, ktoré zakazuje vjazd do obce cez menej strmý kopec. Po tejto ceste je možný už len výjazd na cestu v smere na Žilinu. Výjazd smerom na Terchovú zatiaľ zostal v strmom kopci. Je to však menej nebezpečné, ako predchádzajúce riešenie. Navyše tu pribudlo aj jedno dopravné zrkadlo, ktoré umožňuje bezpečnejší výjazd na Žilinu.

O realizáciu požiadala obec na Žilinskom samosprávnom kraji, ktorý cestu spracuje. Obyvatelia vychádzajú teraz o niečo bezpečnejšie a ľahšie na hlavnú cestu. Nové, definitívne riešenie križovatky zatiaľ nie je známe.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu