Práve sa deje: V 10 obciach a 2 mestských častiach v Žiline vypadla elektrina


Foto: Práve sa deje: V 10 obciach a 2 mestských častiach v Žiline vypadla elektrina Foto: ilustračné

Už takmer dvoj hodinový výpadok elektriny zaznamenali obyvatelia lokalít: Rosina, Višňové, Turie, Stránske, Rajecké Teplice, Babkov, Lietavská Svinná, Lietava, Poluvsie, Konská a časti Žiliny - Rosinky, Trnové.

Stredoslovenská Energetika (SSE) momentálne pracuje na odstránení problému. Mnohí čitatelia sa na nás obracajú so žiadosťou o informácie. Tie žiaľ zatiaľ nemáme, vieme len potvrdiť, že ide o poruchu v elektrickej sieti, ktorú práve SSE odstraňuje.

Obyvatelia obce Višňové kontaktovali linku 150 a nahlásili požiar elektrického vedenia. Oznamovateľ uviedol, že na stĺpe vysokého napätia dochádza ku skratovaniu. Miesto požiaru malo byť pri kultúrnom dome. Žilinskí hasiči sa vydali na miesto, ktoré následne zabezpečili až do príchodu pracovníkov Stredoslovenskej energetiky (SSE).

Nie vždy však musí ísť o požiar. Ak pracovník SSE ovláda elektrickú linku vysokého napätia, môže vznikať elektrický oblúk. Pracovníci dokážu diaľkovo ovládať vypínače na vysokom napätí, pričom pri zapínaní a vypínaní veľkých výkonov dochádza ku praskaniu, bzučaniu, alebo vytvoreniu oblúka. Oblúk preto môže vyzerať ako požiar.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu