Všetkých 4 181 kostolov Slovenska predstavuje Vlastivedné múzeum v podobe výstavy fotografií Zdenka Dzurjanina


Foto: Všetkých 4 181 kostolov Slovenska predstavuje Vlastivedné múzeum v podobe výstavy fotografií Zdenka Dzurjanina Foto: Facebook/Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou

Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou pozýva všetkých záujemcov na fotograficko-informačnú výstavu „Videl Som všetky kostoly Slovenska“, ktorú zostavil kurátor Pavol Demeš z kolekcie fotografií Zdenka Dzurjanina. K spolupráci ich oboch doviedla spoločná záľuba v mapovaní a popularizácii kultúrnohistorického dedičstva. 

Počas ôsmych rokov fotograf Zdenko Dzurjanin v 2 927 obciach a mestách odfotografoval 4 124 kostolov všetkých cirkví na Slovensku. Tento unikátny historicko-zemepisný a fotografický projekt sa bratislavský rodák rozhodol uskutočniť spontánne ešte ako študent,“ uvádza Vlastivedné múzeum.

Výstava je v priestoroch múzea sprístupnená od 7. decembra 2022 a prezrieť si ju môžete ešte do konca februára 2023. Pri návšteve si zároveň môžete zakúpiť pohľadnicu s mapou kostolov, ktorej kúpou podporíte dokumentačné aktivity fotografa Dzurjanina na zachovanie kultúrneho dedičstva Slovenska.

Návštevník výstavy spozná kostoly zapísané v Zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Dozvie sa, ktorý kostol je najstarší, najväčší, najmenší, najvyššie položený alebo s najviac naklonenou vežou. Tiež ktorý má najviac kopúl a veží, najťažší a najľahší zvon, najviac slnečných hodín či najväčšiu mozaiku,“ pozýva múzeum.

[article][article]

Miesto: Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou
Dátum: 07.12.2022 - 08:00    28.02.2023 - 16:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu