Na sociálnych sieťach sa začalo šíriť video o výskyte medveďa hnedého na lyžiarských zjazdovkách, ide o hoax


Foto: Na sociálnych sieťach sa začalo šíriť video o výskyte medveďa hnedého na lyžiarských zjazdovkách, ide o hoax Foto: Štátna ochrana prírody SR

V minulom roku sa na verejnosti objavovalo viacero informácií o výskyte medveďa hnedého na horách, bežeckých a cyklistických trasách, aj v intravilánoch obcí. Obavy z tejto šelmy sú preto opodstatnené. V posledných dňoch však mnohí ľudia začali túto tému zneužívať na vyvolanie paniky šírením nepravdivých informácií. 

Na sociálnych sieťach sa objavilo video, ktoré zachytáva vodiacu medvedicu a jej mláďatá v lese pri mestskej časti Hrboltová v meste Ružomberok. Video pôvodne vzniklo počas poľovačky na diviaky, pri ktorej došlo aj k vyplašeniu skupiny jedincov medveďa hnedého, následkom čoho začali utekať naprieč lesom. 

Štátna ochrana prírody SR však upozornila, že video začalo byť po zverejnení zneužívané a preto sa rozhodla reagovať. „Zachytili sme informáciu, ako autor prvého hoaxu tvrdil, že video vzniklo pri lyžiarskej zjazdovke v lokalite Hrdovo. Autorka druhého hoaxu dokonca verejnosť presviedčala, že video vzniklo na okraji obce Borinka pri Bratislave,“ uviedla ŠOP SR.

Tento hoax mal za jednu hodinu len na Facebooku viac ako 11-tisic pozretí a 400 zdieľaní. Obe nepravdivé informácie prispeli k šíreniu strachu a obáv o zdravie ľudí. ŠOP SR sa preto rozhodla kontext vzniknutého videa vysvetliť a verejnosť upokojiť, aby ďalšiemu šíreniu poplašných správ zabránila.



Plašenie medveďov zvukom, svetlom, či psom býva jednou z behaviorálnych metód slúžiacich na to, aby si medvede nezvykli navštevovať intravilány blízkych obcí a zároveň bol minimalizovaný ich stret s človekom. Prítomnosť medveďov v lese tak v pôvodnom videu nemusela predstavovať hrozbu. 

„Nešírme paniku a overujme si fakty a zdroje informácií,“ upozorňuje ŠOP SR. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu