Mestské divadlo v Žiline uvádza desivo reálny príbeh, v ktorom ožíva Adolf Hitler


Foto: Mestské divadlo v Žiline uvádza desivo reálny príbeh, v ktorom ožíva Adolf Hitler Foto: Mestské divadlo Žilina

Mestské divadlo Žilina uvádza novú dramatizáciu románu A je tu zas od nemeckého autora Timura Vermesa. V ňom sa takmer sedemdesiat rokov po svojom páde za záhadných okolností prebúdza Adolf Hitler v súčasnom Berlíne. Napriek tomu,že vojna skončila a jeho politická strana aj verní spolupracovníci sú preč, je Hitler pripravený pokračovať v práci a urobiť z Nemecka opäť veľkú ríšu.

Čoskoro ale zisťuje, že svet okolo neho sa radikálne zmenil. Až na jednu vec - v niektorých názoroch ostal prekvapivo radikálnym. Vďaka tomu si Hitlerove plamenné vyjadrenia a kontroverzné témy nájdu miesto v televízii a získavajú čoraz väčšie publikum. Producenti aj samotní diváci ho spočiatku považujú za vtipného imitátora a glosátora.

Vtipné vystúpenia sa však nenápadne menia na Hitlerov nový politický program. Jeho mediálna sláva mu umožňuje povedať prakticky všetko a okrem televízie ovládne aj youtubový kanál a webové stránky. Nebezpečný zločinec sa za pomoci nových spolupracovníkov a nadšených divákov stáva charizmatickou mediálnou hviezdou, až sa narastajúcemu počtu fanúšikov zdá, že za čias toho „skutočného“ Hitlera predsa nebolo všetko až tak zlé.


Vermesova drsná satira ukazuje mediálnu moc a jej ambície, skúma vzťah spoločnosti k populizmu a nostalgii starých čias. Hoci je príbeh Hitlerovho zázračného prežitia na prvý pohľad absurdný, jeho mediálny príbeh je naopak mrazivo pravdivý a deje sa aj na našich obrazovkách. Sme dostatočne obozretní?

Inscenácia je vhodná pre diváčky a divákov od 15 rokov. Dĺžka predstavenia je 145 minút s prestávkou.

Obsadenie:
Hitler: Jaroslav Kysel
Sawatzki: Peter Martinček
Sensenbrink: Michal Koleják
Predavač: Michael Vrzala
Belliniová: Kristína Sihelská
Krӧmeierová: Iveta Pagáčová
Özlemová/Künastová: Tajna Peršić
Jenny/Kasslerová/Sestrička: Ada Juhásová
Lekár: Boris Zachar
 
Réžia: Filip Nuckolls

Miesto: Mestské divadlo Žilina
Dátum: 19.01.2023 - 19:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu