V roku 2022 zomrelo v horách najviac ľudí za dlhé obdobie. Aké boli príčiny tragédií?


Foto: V roku 2022 zomrelo v horách najviac ľudí za dlhé obdobie. Aké boli príčiny tragédií? Foto: Facebook/Horská záchranná služba

V slovenských pohoriach zomrelo počas uplynulého roka najviac ľudí za dlhé obdobie, nadpriemerný počet úmrtí bol zaznamenaný okrem Vysokých Tatier aj v Malej Fatre. Smutnú novoročnú štatistiku priniesla Horská záchranná služba na svojom oficiálnom webe.

Ročný počet zosnulých turistov, horolezcov, lesných pracovníkov a ďalších osôb, ktoré sa pohybujú v horách, od roku 2014 neprekročil číslo 40. V priebehu roka 2022 však horskí záchranári museli oznámiť až 56 úmrtí. V Žilinskom kraji zomrelo viac ľudí, než zvyčajne, predovšetkým v pohorí Malá Fatra.

„Počet smrteľných úrazov nesmieme brať iba ako nejaké číslo zo štatistky. Dôležité je pozrieť sa naň hlbšie, pretože niektoré z úrazov bolo možné odvrátiť a môžu slúžiť ako poučenie do budúcnosti. V tomto roku sa objavili viaceré prípady s podobnými znakmi,“ varuje Horská záchranná služba.


Viaceré tragické udalosti v horách spôsobila nedostatočná príprava turistov, podcenenie počasia či terénu alebo naopak precenenie vlastných schopností. Ľudia v náročných terénoch často schádzali z vyznačených chodníkov, prípadne sa do hôr vybrali bez dostatočného vybavenia. Rovnaká zhoda okolností sa stala osudnou napríklad trojici poľských turistov, ktorí zahynuli v chladnom januári v horolezeckom teréne pod Kotlovým štítom.

„Mali síce zimnú výstroj, no tá nebola v dobrom stave, problémom bolo aj to, že sa pohybovali mimo klasickej zostupovej trasy a nemali odbornosť na pohyb v týchto miestach. Spojenie týchto faktorov malo fatálne následky. Zimná výstroj v dobrom stave je v zimných horách kľúčová, no veľmi dôležité je byť maximálne opatrný a vedieť sa v zľadovatenom teréne pohybovať a výstroj správne používať,“ vysvetlili záchranári.


Pošmyknutia na ľade či snehu mali tragické následky aj pod Malým Rozsutcom či pod Jakubinou v Západných Tatrách. Smrteľné pády však pokračovali aj v lete, predovšetkým mimo značkovaných turistických chodníkov. V letných mesiacoch zas pripravil turistov v Malej Fatre o život blesk. Počas chladnejších mesiacov roka 2022 ďalších päť ľudí pochovali snehové lavíny. Podľa horských záchranárov išlo predovšetkým o skialpinistov.


„Úrazy na horách sa nestávajú iba turistom a ľuďom, ktorí chodia do hôr za rekreáciou, ale pre niektorých sú aj domovom a pracovným prostredím. Zahynuli napríklad aj lesní robotníci vo Veľkej Fatre, pastieri v Malej Fatre a jeden pracovník lyžiarskeho strediska na Zverovke. Nezvyčajnou bola aj letecká nehoda dvoch vetroňov vo Veľkej Fatre,“ dodala Horská záchranná služba.

Napriek nasadeniu všetkých dostupných prostriedkov malo tragický koniec aj niekoľko pátracích akcií, kde horskí záchranári spolupracovali s políciou a hasičmi. Počet úmrtí v roku 2022 zahŕňa aj štyri neúspešné oživovania osôb v podhorí.

Mapa úmrtí na horách v roku 2022. Zdroj: hzs.sk



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu