Počas minulého roka sa Oravskou lesnou železnicou previezlo viac než 40-tisíc ľudí


Foto: Počas minulého roka sa Oravskou lesnou železnicou previezlo viac než 40-tisíc ľudí Foto: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Oravská lesná železnica je jednou z posledných zachovaných úzkorozchodných železničných tratí a zároveň vyhľadávanou turistickou atrakciou v regióne. Malý vláčik ťahaný parnou lokomotívou ročne prevezie desiatky tisíc cestujúcich, ktorí sa chcú pokochať krásami okolitej prírody.

„V jednej z najchladnejších obcí Slovenska sa v lesoch ukrýva technický unikát Oravy. Oravská lesná železnica je historickým skvostom, prezentujúcim pôvodný spôsob prepravy dreva. Dnes patrí medzi jednu z najobľúbenejších atraktivít na Orave,“ popísal železničku Žilinský samosprávny kraj v príspevku na sociálnej sieti.

V priebehu uplynulého roka panoramatické vozne Oravskej lesnej železnice či motorová drezina odviezli až 40 187 návštevníkov. Žilinský samosprávny kraj pozýva milovníkov zimnej prírody, aby využili posledné prázdninové dni a prišli sa previezť od stanice Tanečník až po vrchol trojkilometrovej trate v Sedle Beskyd.

„Trať na vrcholovú stanicu Sedlo Beskyd v nadmorskej výške 935 metrov nad morom vlak prekoná za približne 15 – 20 minút. Tu si urobí prestávku, počas ktorej môžete vystúpiť na vyhliadkovú vežu neďaleko stanice a rozhliadnuť sa na krásnu panorámu oravskej prírody. Po prehliadke nasleduje jazda späť do údolia. Celá trasa aj s pobytom na stanici Sedlo Beskyd trvá približne 1 hodinu a 10 minút,“ uvádza web Oravského múzea.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu