Muž pri práci v lese blízko Bytče objavil delostrelecký granát z druhej svetovej vojny


Foto: Muž pri práci v lese blízko Bytče objavil delostrelecký granát z druhej svetovej vojny Foto: Facebook/Polícia SR-Žilinský kraj

Na území Žilinského kraja, ako aj celého Slovenska, v minulosti prebehlo niekoľko ozbrojených konfliktov. Napriek tomu, že funkčné zbrane a strelivo boli vždy pomerne cenenou komoditou, po bojoch ostalo v rôznych opevneniach, bunkroch či voľnej prírode množstvo zabudnutej alebo opustenej munície.

Nie je preto prekvapením, že ľudia aj v dnešnej dobe pri výstavbe či turistike narazia na staré zbrane, o ktorých funkčnosti si nemôžu byť istí. O najnovšom náleze v blízkosti Bytče informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti.

Hrdzavý delostrelecký granát objavil v pondelok 2. januára muž, ktorý pracoval v lese pri obci Kolárovice. Munícia by mala podľa polície pochádzať z obdobia druhej svetovej vojny. Na miesto nálezu bol okamžite vyslaný pyrotechnik z krajského riaditeľstva žilinskej polície, ktorý sa postaral o zaistenie a následnú likvidáciu nebezpečného granátu. Do jeho príchodu oblasť zabezpečila policajná hliadka z Obvodného oddelenia Policajného zboru v Bytči.

„Odporúčame všetkým občanom, ktorí nájdu neznámu výbušninu, muníciu, aby v žiadnom prípade s ňou nemanipulovali, tobôž ju nevyberali z miesta a nenosili na policajné oddelenie. Ak ide o miesto v prírode, v teréne je potrebné ho označiť. Pri takomto náleze, aj keď javí známky skorodovania si nikto nemôže byť istý, či je munícia funkčná alebo nie a teda aj spôsobilá ohroziť zdravie a život,“ uviedla polícia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu