V Rosenfeldovom paláci zaznejú skladby v podaní slovensko-japonskej dvojice hudobníkov Gutten a Satsuma


Foto: V Rosenfeldovom paláci zaznejú skladby v podaní slovensko-japonskej dvojice hudobníkov Gutten a Satsuma

Priestory Rosenfeldovho paláca vo štvrtok 12. januára naplnia tónmi a emóciou dvaja talentovaní hudobníci Žilinčan Filip Gutten a rodák z Japonska Kento Satsuma. Vstupné na koncert sú 3 eurá pre dospelých a 2 eurá pre študentov. Mladiství do 18 rokov, seniori a ZŤP osoby majú na podujatie bezplatný vstup.

Filip Gutten má 24 rokov a je rodákom zo Žiliny. Študoval na Gymnáziu sv. Františka z Assisi a pre svoje nadanie v hre na husliach bol aj mimoriadnym a neskôr riadnym žiakom Konzervatória v Žiline, ktorého je absolventom. Súčasne študoval aj na Žilinskej univerzite odbor Informatika, ktorého je bakalárom.

Bol úspešný v mnohých súťažiach. Je laureátom súťažného podujatia Husľová dielňa v Žiline. Na Medzinárodnej súťaži Júliusa von Beliczayho v Komárne sa stal laureátom. Bol tiež úspešný na súťaži European Music Competition Citta di Moncalieri v Taliansku, kde získal absolútne víťazstvo. Je držiteľom 1. a 2. miesta na Súťaži slovenských konzervatórií v komornej a sólovej hre na husliach a bol finalistom International Music Competition Whitgift v Londýne.

Niekoľkokrát nahrával pre Slovenský rozhlas a viackrát účinkoval ako sólista s ŠKO Žilina. Predstavil sa v rámci festivalu Melos-Étos v Bratislave a ako člen tria na stredoeurópskom festivale koncertného umenia Allegretto v Žiline. Aktívne spolupracoval i s Mestským divadlom Žilina. V súčasnosti študuje hru na husliach na JAMU Brno v triede prof. Petra Michalicu.

Kento Satsuma sa narodil roku 2002 v Japonsku. Ako trojročný začal hrať na klavíri a v ôsmich rokoch aj na husle. V rokoch 2017 – 2020 študoval dirigovanie, klavír a husle na konzervatóriu v Kjóte, kde dostal prvé významné príležitosti – dirigoval Symfonický orchester mesta Kjóto a Kjótsky komorný orchester. V klavírnej hre sa stal laureátom súťaží Japan Classical Music Competition a Takarazuka Vega Piano Competition.


Od roku 2020 študuje na Janáčkovej akadémii múzických umení odbory dirigovanie a hru na klavír u prof. Jána Jiraského a prof. Ivana Gajana. V roku 2021 zvíťazil s Beethovenovým 3. klavírnym koncertom c moll v celofakultnom konkurze o orchester. Následne v marci 2022 predviedol ako dirigent s Moravskou filharmóniou Olomouc symfónie W. A. Mozarta a R. Schumanna, skladby L. Janáčka, R. Kubína a v Mendelssohnovom Klavírnom koncerte g mol sa predstavil ako klavirista aj dirigent v jednej osobe.

V apríli 2022 hral v Prahe s veľkým úspechom Beethovenov 5. klavírny koncert Es dur „Cisársky“ s Pražskou komornou filharmóniou, ktorú opäť sám od klavíra riadil. V auguste potom odohral v Kjóte obdobným spôsobom Beethovenovu Fantáziu pre klavír, zbor a orchester c mol. V septembri 2022 sa stal laureátom trojkolovej Medzinárodnej súťaže Leoša Janáčka v Brne.

Podujatie môžete sledovať na oficiálnom webe Rosenfeldovho paláca alebo prostredníctvom udalosti na sociálnej sieti Facebook.

Program koncertu:

  • Maurice Ravel: La Valse,
  • Fritz Kreisler: Prelúdium a allegro (v štýle Pugnaniho),
  • César Franck: Sonáta A-dur,
  • I. Allegretto ben moderato,
  • II. Allegro,
  • III. Recitativo-fantasia. Ben moderato,
  • IV. Allegretto poco mosso.

Miesto: Rosenfeldov palác
Dátum: 12.01.2023 - 19:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu