Počas víkendu sa na slovenských horách vyskytli samovoľné lavíny, turistom naďalej hrozí malé nebezpečenstvo


Foto: Počas víkendu sa na slovenských horách vyskytli samovoľné lavíny, turistom naďalej hrozí malé nebezpečenstvo Foto: Facebook/Horská záchranná služba

V zimných mesiacoch môžu byť turisti ohrození pádom lavín, preto by pri plánovaní túry v horskej oblasti mali zvážiť nie len lokalitu, ale aj platný stupeň lavínového nebezpečenstva.

V nedeľu 1. januára 2023 sa počas výrazného oteplenia na pohoriach vyskytli samovoľné základové lavíny. Výnimočné oteplenie počas zimných mesiacov však podľa Ivana Chlebovca zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby bude pokračovať aj naďalej. V platnosti tak naďalej zostáva malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. 

Pri peknom počasí sa budú teploty vo výške 2000 metrov nad morom pohybovať okolo plus ôsmich stupňov Celzia. „Prvá vrstva na spodnej strane snehovej pokrývky je nestabilný hranato-zrnný sneh, vyskytuje sa najmä na trávnatých svahoch. Inak je snehová pokrývka v celom profile súdržná,“ priblížil Chlebovec.

Výška snehovej pokrývky v slovenských pohoriach je podľa neho na túto ročnú dobu podpriemerná a topí sa. Z posledného sneženia, ktoré bolo v utorok 27. decembra 2022 v Západných a Vysokých Tatrách ostalo len približne centimetrov mäkkého snehu. Ten sa vplyvom oteplenia postupne zviaže s tvrdším podkladom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu