Zjednosmernenie ulíc v Bytčici je dočasné riešenie vynútené blokovaním cesty Do Rosiny


Foto: Zjednosmernenie ulíc v Bytčici je dočasné riešenie vynútené blokovaním cesty Do Rosiny Foto: Facebook/Monika Szmeková

Konflikt ohľadom cesty spájajúcej žilinskú mestskú časť Bytčica s blízkou obcou Rosina začiatkom tohto mesiaca vyvrcholil osadením nového dopravného značenia v Bytčici. Podľa vedenia mesta Žilina však ide iba o dočasné riešenie, ktoré bolo vynútené opakovaným umiestňovaním prekážok na miestnu komunikáciu Do Rosiny.

Na začiatku efektívnej skratky medzi Bytčicou a Rosinou a v jej blízkosti sa v uplynulých rokoch pravidelne objavovali rôzne zátarasy či dokonca rozsypané klince, ktoré mali motoristom zabrániť v jej využívaní. K poslednému prípadu došlo koncom mája 2022, kedy zablokovanie blízkej cesty pri futbalovom ihrisku v Bytčici spôsobilo presmerovanie dopravy do obytnej zóny.


V priebehu niekoľkých dní od stredy 7. decembra do piatku 9. decembra pribudlo v Bytčici niekoľko nových dopravných značiek vrátane zákazu odbočenia vpravo pri zjazde z bytčického kopca či prikázaných smerov jazdy v uliciach. Dopravné značenie odsúhlasil okresný dopravný inšpektorát aj mesto Žilina, ktoré je správcom a vlastníkom miestnych komunikácií.


„Zmena organizácie dopravy spočíva v návrhu zjednosmernenia ulíc. Projekt je navyše rozšírený o chýbajúce dopravné značenie v križovatkách (vyznačenie prednosti, zákazu, odbočenie). Ide o dočasné riešenie vynútené sporom vo veci zahradenia miestnej komunikácie Do Rosiny,“ uviedla hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Dôvodom týchto zmien má byť podľa jej vyjadrenia hlavne bezpečnosť a upokojenie cestnej premávky, vzhľadom k tomu, že ide o obytnú zónu, pre ktorú platia osobitné ustanovenia. V obytnej zóne smú totiž chodci používať cestu v celej šírke a motoristi musia tiež počítať s deťmi, ktoré sa môžu hrať na vozovke. Najvyššia povolená rýchlosť je tu 20 kilometrov za hodinu a státie vozidiel je zakázané.

„Zmeny boli vopred ohlásené. K projektu sa vyjadrovali viacerí občania dotknutých ulíc v Bytčici, čo doložili svojimi podpismi. Ich zástupcovia súčasne viackrát žiadali mesto o riešenie tejto situácie a v tejto súvislosti sa uskutočnili viaceré rokovania na úrovni vedenia. Zároveň sa uskutočnila i obhliadka s občanmi a okresným dopravným inšpektorátom. Zástupcovia občanov súhlasili s konečným riešením, ktoré sa napokon zrealizovalo,“ doplnila Barbora Zigová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu