Rezort dopravy plánuje v budúcom roku spustiť ďalšie úseky diaľnic a rýchlostných ciest v Žilinskom kraji


Foto: Rezort dopravy plánuje v budúcom roku spustiť ďalšie úseky diaľnic a rýchlostných ciest v Žilinskom kraji Foto: www.tucon.sk

Aj v budúcom roku bude rezort dopravy pokračovať vo výstavbe diaľnice D1, ako aj kysuckej diaľnice D3. Ak pôjde všetko podľa plánu, motoristi sa môžu tešiť na niekoľko nových úsekov diaľnic a rýchlostných ciest, pričom dva z nich sa budú nachádzať v Žilinskom kraji. Uviedol to dočasne poverený minister dopravy Andrej Doležal.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR plánuje do prevádzky spustiť R3 – Tvrdošín – Nižná, ktorá by mala odbremeniť frekventovanú dopravnú tepnu v Tvrdošíne. „Úsek odľahčí aj zvyšné obce v regióne Orava, ktorými prechádza kamiónová doprava smerujúca z Poľska,“ uviedla Národná diaľničná spoločnosť. 

Koncom roka by mal byť spustený aj privádzač D3 Žilina v úseku Brodno – Kysucké Nové Mesto. Ten by mal čiastočne odľahčiť vyťaženú existujúcu cestu I/11 zo Žiliny do Kysuckého Nového Mesta a pomôže obyvateľom Kysúc dostať sa rýchlejšie za prácou do Žiliny a v neposlednom rade aj do blízkeho priemyselného parku.

Ministerstvo tiež plánuje verejnosti predstaviť nový zákon o verejnej osobnej doprave, ktorého cieľom je zlepšiť koordináciu medzi jednotlivými druhmi verejnej dopravy, teda medzi vlakovou a autobusovou. V súčasnosti je podľa Doležala niekedy problém „napasovať“ na seba vlaky a autobusy, a preto by sa v budúcnosti mal tento systém zjednodušiť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu