Horská záchranná služba radí, ako predchádzať úrazom na lyžiarskych svahoch


Foto: Horská záchranná služba radí, ako predchádzať úrazom na lyžiarskych svahoch Foto: www.hzs.sk

V prázdninovom závere roka je počet lyžiarov na zjazdovkách výrazne vyšší. Horská záchranná služba (HZS) preto apeluje na turistov, aby rovnako ako na cestách aj na zjazdovkách dodržiavali určité pravidlá. „Okrem lyžiarov sa na zjazdových tratiach vyskytujú aj skialpinisti, rodiny s deťmi, ktoré sa chcú sánkovať či peší turisti.  Je veľmi dôležité, aby sa tieto skupiny navzájom rešpektovali a správali sa zodpovedne,“ zdôrazňuje riaditeľ HZS Marek Biskupič. 

Horská záchranná služba v snahe predchádzať úrazom na zjazdovkách preto odporúča pri lyžovaní  sledovať dianie okolo. „V prípade, že chcete niekoho obehnúť, je potrebné ponechať si určitú rezervu a predísť tak prípadnej kolízii, ak by lyžiar pred nami náhle zmenil smer,“ doplnila HZS.

Dôležité je taktiež sledovať a správne zareagovať, ak sa na svahu nachádza ratrak, skúter či záchranári, ktorí môžu za sebou ťahať zvozné sane. V takom prípade je potrebné uvoľniť  priestor a vyhnúť sa prípadnej kolízii. To isté platí aj pri zvozoch pacientov,  nakoľko na skútri aj so saňami sa záchranári pohybujú krajom zjazdovky kolmo dolu. Horskí záchranári taktiež dôrazne apelujú  vyvarovania sa požívaniu alkoholu počas lyžovania.

Pre pretrvávajúce nezvyčajne teplé počasie v horských oblastiach, horskí záchranári turistom odporúčajú, aby uprednostnili prechádzky v nižších polohách pred vyššími. Na turistických chodníkoch sa nachádza súvislá, tvrdá, miestami ľadová snehová pokrývka, na ktorej hrozí riziko pošmyknutia. „Povrch snehu sa vplyvom oteplenia a dažďa premočil a následne pri ochladení zamrzol. Na povrchu sa vytvorila ľadová vrstva, ktorá môže byť mimoriadne klzká,“ zdôrazňuje riaditeľ HZS Marek Biskupič.

Pre všetky pohoria je momentálne vyhlásený 1. stupeň lavínového nebezpečenstva. Očakávané sneženie sprevádzané silným vetrom vytvorí počas stredy 28. decembra na východných a juhovýchodných svahoch nebezpečné vankúše na tvrdom, ľadovom povrchu, čo zvýši lavínové nebezpečenstvo. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu