Žilinský bikesharing mal rekordnú sezónu, ľudia si bicykle vypožičali takmer 200-tisíckrát


Foto: Žilinský bikesharing mal rekordnú sezónu, ľudia si bicykle vypožičali takmer 200-tisíckrát

Sezóna sa tento rok začala 25. marca a skončila 9. decembra. Oproti predchádzajúcemu roku 2021 došlo k nárastu o takmer 50 000 výpožičiek. K existujúcim 21 staniciam s pevnými stojanmi pribudlo počas sezóny aj nových 9 virtuálnych staníc s jednoduchým označníkom. Pribudlo aj 22 nových bicyklov, ktorých zámok dobíjajú solárne panely.

K dnešnému dňu má služba zdieľaných bicyklov BikeKIA registrovaných viac ako 40 000 užívateľov – až o takmer 6 000 viac, než v roku 2021. Najaktívnejší užívateľ uskutočnil 539 prenájmov, čo znamená, že využil bicykel aj niekoľkokrát denne. V priebehu sezóny 2022 prekonali zdieľané bicykle v Žiline celkovú vzdialenosť viac ako 220 000 kilometrov a tým ušetrili približne 35 ton CO₂ v porovnaní s individuálnou automobilovou dopravou.

Na zákaznícku linku ARRIVA sa počas uplynulej sezóny telefonicky obrátilo spolu 2 180 užívateľov a jej pracovníci vybavili viac ako 1 200 emailov.


„Tohtoročné výsledky a rozšírenie systému ukazujú, že ekologická mobilita má nepochybne v Žiline svoje opodstatnenie. Bikesharing sa od roku 2019 stal prirodzenou alternatívou v mestskej doprave a sme radi, že Nadácia Kia Slovakia je partnerom systému a prispela tak k zvýšeniu úrovne života v meste,“ dodal správca Nadácie Kia Slovakia, Tomáš Kováč.

Okrem obyvateľov a návštevníkov mesta využili zdieľané bicykle služby BikeKIA bezplatne aj organizátori medzinárodného festivalu animovaného filmu Fest Anča na rýchly a bezemisný presun po meste, keďže festival sa konal súbežne na viacerých lokalitách – Stanica Žilina-Záriečie, Synagóga a ďalšie. Bicykle boli k dispozícii aj pre návštevníkov viacerých podujatí organizovaných spoločnosťou KIA Motors Slovensko alebo Nadáciou Kia Slovakia.

Počas zimných mesiacov čaká bicykle generálna údržba. Do užívania by sa mali vrátiť opäť na jar, pričom presný dátum bude stanovený v závislosti od poveternostných podmienok.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu