VIDEO: Na Vlčincoch bol videný veľký diviak, v minulosti mali zvieratá napadnúť miestneho obyvateľa


Foto: VIDEO: Na Vlčincoch bol videný veľký diviak, v minulosti mali zvieratá napadnúť miestneho obyvateľa Foto: Facebook/Terezita Kotrčová

Diviaky sú dlhé roky pravidelnými návštevníkmi žilinského sídliska Hájik a viacerých prímestských častí či okolitých obcí. V posledných mesiacoch bol však výskyt týchto divých zvierat zaznamenaný aj pri Vodnom diele Žilina a na sídlisku Vlčince.

Jeden veľký diviak bol dnes (26. decembra) v podvečerných hodinách opäť videný na ulici Trnavská na Vlčincoch. Zatiaľ nie je jasné, či ide zakaždým o rovnaké zviera, alebo sa po sídlisku pohybuje niekoľko samostatných diviakov. Občania však väčšinou popisujú stretnutie či zahliadnutie jedného, prípadne dvoch masívnych jedincov.

Miestni obyvatelia na pohyb diviakov pravidelne upozorňujú na sociálnych sieťach. V polovici októbra varovala pred diviakom, ktorý sa presúval od zastávky mestskej hromadnej dopravy Matice Slovenskej smerom po Slovanskej ceste, poslankyňa Iveta Martinková.


Silvia Bakkery, ktorá kandidovala na post primátora Žiliny, v ďalšom z príspevkov na sociálnej sieti vyzývala poslancov, aby tento problém riešili. Zároveň opäť upozornila na pohyb veľkého diviaka, ktorého zahliadla na uliciach Tatranská a Kubínska začiatkom novembra.


„Nič jednoduché sa s tým robiť nedá. Jediným funkčným a trvalým riešením sú zapustené, polozapustené kontajnery resp. kontajnery s osadenou betónovou zábranou. Cena jedného klasického, veľkého, aj s osadením je 3 000€. Pričom na Vlčincoch je komplikovaná situácia kvôli Lesoparku, kde nie je možné vyčistiť náletové dreviny a ležoviská, ako sa to realizovalo na Hájiku,“ reagoval v komentári poslanec Karol Čepec.


Dôvodom výskytu divých zvierat v blízkosti ľudských obydlí je totiž hlavne dostupná potrava, ktorú získavajú z voľne stojacich kontajnerov na komunálny odpad či odhodených zvyškov jedla. Obyvatelia Vlčiniec sa podľa svedectiev s diviakom doposiaľ stretli na uliciach Kubínska, Tatranská, Karpatská, Gerlachovská, Martinská, Gemerská, Rosinská cesta a Zvolenská.

Ďalšiemu Žilinčanovi sa podarilo stretnutie s dvojicou dospelých diviakov na tomto sídlisku v minulosti zdokumentovať. Videozáznam z ulice Zvolenská následne zdieľal pod príspevkom Ivety Martinkovej. Podľa jeho slov ho zvieratá dokonca napadli.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu