Oslavy Silvestra môžu vaše zvieratko stáť život. Veterinár radí, ako im pomôcť prekonať strach


Foto: Oslavy Silvestra môžu vaše zvieratko stáť život. Veterinár radí, ako im pomôcť prekonať strach Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Príchod nového roku sa každoročne spája s oslavami, ktorých súčasťou sú zväčša aj ohňostroje a iná zábavná pyrotechnika. Farebné svetlá na oblohe a hlasné výbuchy však okrem radosti prinášajú aj strach, bolesť a niekedy aj smrteľnú paniku pre domáce aj divoké zvieratá.

Proti využívaniu pyrotechniky a najmä hlučných petárd na Silvestra bojuje množstvo organizácií aj jednotlivcov. Majitelia psíkov, mačiek a iných domácich zvieratiek však musia napriek tomu aj tento rok počítať s nepríjemnými následkami novoročnej zábavy.


Ako svojmu domácemu miláčikovi pomôcť prekonať strach na Silvestra, kedy je vhodné využiť upokojujúce lieky a ako na zvieratká vplýva kontakt s človekom? Na tieto a ďalšie otázky odpovedal veterinár Robert Ferenc zo žilinskej veterinárnej kliniky Vethouse.

Každé zvieratko je iné a jeho potreby by mal najlepšie poznať samotný majiteľ. Niektorým môže stačiť zatemnenie miestnosti, hlasná hudba či rozptýlenie hrou, iné si vyžadujú dôraznejšie opatrenia. Pokiaľ viete, že váš domáci miláčik zle znáša hluk či blikajúce svetlá, najlepšou voľbou je podľa Roberta Ferenca odcestovať alebo využiť vhodné lieky.

„Najlepšie je sa vyhnúť najexponovanejším miestam, ale ak to nie je možné, je potrebné pomôcť aj liekmi na to určenými. Ak nie je možné odísť a pes znáša zle hluk, odporúčame použiť tieto lieky, niektoré zvieratá majú až panický strach, dochádza k útekom, poraneniam…“ vysvetlil veterinár.


Po prípravkoch na upokojenie zvieraťa podľa neho najčastejšie siahajú obyvatelia väčších miest, ktorí nemajú možnosť alebo chuť vycestovať na miesto, kde je väčší pokoj. Hluk na sídliskách pritom často pripomína strelnicu.

Na domácich miláčikov môže pri miernom strachu pôsobiť upokojujúco aj prítomnosť či fyzický kontakt s majiteľom. Takéto spôsoby však nepomôžu, pokiaľ zvieratko pociťuje skutočnú paniku z petárd a ohňostrojov.

Veterinára zo žilinskej ambulancie sme sa opýtali aj na jeho odborný názor na využívanie zábavnej pyrotechniky a následky, ktoré domácim zvieratkám v období osláv príchodu nového roku hrozia.

„Sme zásadne proti používaniu pyrotechniky na sídliskách alebo vo voľnej prírode, nemáme nič proti používaniu pyrotechniky na námestiach počas Silvestra, alebo na miestach na to určených. Mali sme aj smrteľný prípad, pes trpel úzkosťou a počas silvestrovskej noci dostal panický záchvat so zlým koncom. Často sa psy pri útekoch spôsobených pyrotechnikou zrania, keďže majú len jeden cieľ - utiecť a nevidia pri tom žiadne prekážky,“ uviedol Robert Ferenc.

Napriek tomu, že väčšina majiteľov svojich domácich maznáčikov pozná a vie, ako im najlepšie pomôcť prežiť silvestrovskú noc, sa na prelome rokov pravidelne zvyšuje počet pacientov na veterinárnej klinike. Žiadna príprava totiž podľa Ferenca nepomôže, pokiaľ niekto hodí petardu na balkón, prípadne priamo za psa počas prechádzky. Najbezpečnejšie je preto čo najkratšie venčenie na sídliskách, prípadne odvezenie psíka do odľahlejších lokalít.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu