Viaceré chodníky v Žiline boli šmykľavé a neposypané, podľa mesta nie je tvrdenie pravdivé


Foto: Viaceré chodníky v Žiline boli šmykľavé a neposypané, podľa mesta nie je tvrdenie pravdivé
Galéria: 3 fotky

Vo štvrtok ráno (22. 12.) mala väčšina chodcov v Žiline problémy s prechodom po chodníkoch vo frekventovaných častiach mesta. Nielen cesty ale aj mnohé chodníky zostali po nočnom mraze a daždi zľadovatené a veľmi šmykľavé. Od skorých ranných hodín sa už časť frekventovaných úsekov stihla roztopiť, naďalej však zostali niektoré pokryté tenkou vrstvou ľadu.

Na kritické miesta bez posypu upozornili viacerí Žilinčania aj prostredníctvom sociálnej siete. Najhoršia situácia bola v oblasti žilinskej polikliniky ŽILPO na sídlisku Vlčince a opäť aj v okolí žilinskej nemocnice. Nebezpečné chodníky sa nachádzali taktiež v centre mesta a v blízkosti zastávok mestskej hromadnej dopravy.


Problematikou sa začala zaoberať žilinská mestská poslankyňa Iveta Martinková, ktorá sa s podnetom obrátila na mestský úrad. S výsledkom sa následne verejne podelila aj s obyvateľmi sídliska Vlčince. Podľa tlmočeného vyjadrenia samosprávy malo byť tvrdenie, že chodníky neboli udržiavané, nepravdivé.


„Ďakujem za podnet, avšak uvedené tvrdenie nie je pravdivé. Výkony sú kontrolované prostredníctvom GPS mechanizmov vykonávajúcich údržbu a kontrolou v teréne. Následne schvaľované. Uvedené sme obratom preverovali i s dispečersko-spravodajskou službou. Vyžiadali sme si ešte preventívnu kontrolu daných úsekov a prípadný operatívny zásah,“ tlmočila poslankyňa Martinková vyjadrenie mesta.

Cesty a chodníky v správe mesta mali byť podľa zverejnených informácií upravené v zmysle operačného plánu zimnej údržby podľa časovej postupnosti - hrnutie a posyp (chemický/inertný materiál) podľa pracovných okruhov. Prehľadný súpis výkonov zimnej údržby z dispečingu (vrátane spotreby posypového materiálu) je každodenne zverejňovaný na stránkach mesta.

Napriek tomu, že mesto Žilina argumentuje údržbou vykonávanou podľa operačného plánu, chodci mali počas celého dňa problémy s pohybom po chodníkoch a mnohí aj pri chôdzi spadli. Svedčia o tom desiatky reakcií pod naším článkom zverejneným na sociálnej sieti.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu