Prípad pseudobesnoty sa objavil už aj v Žiline, nakazeného psa usmrtila do pár hodín


Foto: Prípad pseudobesnoty sa objavil už aj v Žiline, nakazeného psa usmrtila do pár hodín Foto: Ilustračné/pixabay.com

Veterinárna klinika na Kysuciach upozorňovala na Aujezského chorobu alebo tzv. pseudobesnotu ešte tento mesiac 11. decembra. Aktuálne sa toto zákerné vírusové ochorenie potvrdilo už aj v Žiline. O prípade informovala žilinská Veterinárna nemocnica Anima Vets v príspevku na sociálnej sieti.

V sobotu k nám do nemocnice prišiel pacient s neurologickými príznakmi: nadmerná agresivita, hryzenie do predmetov, výrazné slinenie a svrbenie,“ uvádza veterinárna nemocnica, ktorá majiteľovi nakazeného psa odporučila jeho izoláciu v boxe na najbližších 24 hodín s následnou telefonickou konzultáciou stavu.

Keďže účinná vakcína proti pseudobesnote doposiaľ neexistuje, ochorenie si napokon po niekoľkých hodinách vyžiadalo život nakazeného štvornohého miláčika. Regionálna veterinárna a potravinová správa po jeho úhyne na základe pitvy potvrdila Aujezského chorobu. Podľa Veterinárnej nemocnice Anima Vets sa pes pravdepodobne nakazil na poľovačke v lokalite Dohňany a okolí.


Ide o vírusové ochorenie, ktoré postihuje hospodárske a voľne žijúce zvieratá. Primárnym hostiteľom vírusu a zároveň rezervoárom je prasa. Najviac ohrozenými domácimi zvieratami sú poľovné psy, pretože vírus sa okrem priameho kontaktu s diviakom prenáša aj jeho slinami, trusom, krvou a mäsom,“ vysvetľuje veterinárna nemocnica, ktorá odporúča zamedziť kontakt psa s diviakmi a ich telesnými výlučkami.

Majitelia psov by zároveň mali byť ostražití pri podávaní diviačieho mäsa svojím štvornohým spoločníkom, keďže v surovom stave sa v ňom môže nachádzať aktívny vírus, ktorý môže byť prítomný aj napriek premrazeniu mäsa. „Osud nášho pacienta nás veľmi mrzí a preto veríme, že táto osveta pomôže v zamedzení podobných prípadov,“ uzavrela veterinárna nemocnica.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu