Čaro Vianoc spojilo v Žiline Slovákov a Ukrajincov v troch vystúpeniach plných emócií, spevu aj tanca


Foto: Čaro Vianoc spojilo v Žiline Slovákov a Ukrajincov v troch vystúpeniach plných emócií, spevu aj tanca Foto: BONNET

Adventný čas v Žiline spojil v predvianočnom projekte dve susediace krajiny, Slovensko a Ukrajinu. Vízia dvoch žien, pracovníčky organizácie Človek v ohrození Žilinčanky Niny Gubišovej a Ukrajinky prof. Halyny Handzilevskej, PhD, sa vďaka ich spolupráci, do ktorej sa zapojilo množstvo ľudí, premenila na čarovný vianočný program.

Od septembra som myslela na december, na Vianoce. Vedela som, že to budú pre mnohé ukrajinské rodiny prvé sviatky bez otcov, manželov či synov. Rodiny nebudú spolu. Keď ma Halyna oslovila s prosbou o pomoc pri organizovaní vianočného divadelného predstavenia, akoby vedela, že presne na niečo také čakám,“ uviedla Nina Gubišová.

Halyna Handzilevska pôvodne pracovala na Národnej univerzite Ostrožskej akadémie, no v súčasnosti je súčasťou Žilinskej univerzity v Žiline, kde stážuje na Fakulte humanitných vied. Keďže sa už doma na Ukrajine venovala ochotníckemu divadlu, napadlo jej, že by v Žiline mohla pripraviť program, ktorý spríjemní vianočný čas ukrajinským odídencom a zároveň by bol príležitosťou, ako spojiť Slovákov a Ukrajincov v kreatívnom procese.

Halyna sa teda pustila do nácviku milej a veselej divadelnej hry na motívy S. Vasylčenka prezentujúcej ukrajinské vianočné tradície. K nej sa pridala Eva Myjavcová z Cirkvi bratskej s vianočnou scénkou detí, neskôr sa pripojil spevokol cirkevného zboru ECAV s vianočnými kresťanskými piesňami pod vedením Jany Puškášovej a napokon študenti Žilinskej univerzity s ukrajinskými koledami,“ uviedla Eva Bechná z Cirkvi bratskej.




Herci, speváci aj režiséri slovenskej, ukrajinskej, no aj českej národnosti napokon predviedli svoju prácu s výnimkou detskej scénky prvýkrát 7. decembra na Katedre anglického jazyka a literatúry. Už kompletné predstavenie si diváci mohli vychutnať 13. decembra v Gama klube žilinskej univerzity, no aj 15. decembra v centre Fidélio pri Sirotárskom kostole pod hlavičkou Centra podpory Charity Žilina.

Trojicu vystúpení sa podarilo zorganizovať vďaka spolupráci organizácie Človek v ohrození, Žilinskej univerzity v Žiline, Cirkvi bratskej, Evanjelického cirkevného zboru AV, Ukrajinského domu, Centra podpory charity Žilina a mnohých ľudí dobrej vôle bez rozdielu národností a vierovyznania.

Podľa Evy Bechnej si krásne piesne, kulisy, vyšívané ukrajinské košele, ale aj nasadenie všetkých vystupujúcich, získali každého diváka. „Divadlo je darom pre publikum. Ja dnes môžem povedať, že naše divadlo bolo najmä darom pre nás, pre všetkých, ktorí sa na ňom podieľali. Skúšky nám priniesli veľa úsmevných situácií, ale najmä veľa nových priateľstiev. Ďakujem všetkým, ktorí boli pritom,“ uzavrela Nina Gubišová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu