Nelegálnu rómsku osadu na Kysuciach zbúrajú, štát zaplatí 400-tisíc eur za nájomné bývanie pre 36 ľudí


Foto: Nelegálnu rómsku osadu na Kysuciach zbúrajú, štát zaplatí 400-tisíc eur za nájomné bývanie pre 36 ľudí Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Budovy v nelegálnej rómskej osade, ktorá stojí v ceste plánovaného zeleného mosta pre zvieratá ponad cestu prvej triedy I/11 a Šlahorový potok na Kysuciach, budú zrovnané so zemou. Desiatky osôb, ktoré v domoch dlhodobo žili, dostanú náhradné ubytovanie, za ktoré štát zaplatí 400-tisíc eur.

Problém s osadou v obci Svrčinovec, ktorá bráni výstavbe ekoduktu financovanej z eurofondov, trvá už niekoľko rokov. Slovenská vláda tento týždeň schválila návrh dotácie 400-tisíc eur pre súkromnú spoločnosť Fimila, ktorá vlastní existujúcu budovu v regióne. Informovala o tom starostka obce Renáta Majchráková v príspevku na sociálnej sieti.

Rómovia by mali nelegálne stavby opustiť do niekoľkých mesiacov. Podľa rezortu dopravy však nie je možné zraniteľné osoby vysťahovať bez toho, aby im bolo zabezpečené náhradné bývanie. Za byty v budove firmy Fimila a súvisiace služby budú musieť ich noví obyvatelia platiť nájom. V budovách, ktoré budú zbúrané, podľa starostky aktuálne býva 36 ľudí.

„Rodiny budú platiť nájomné, musia byť vysťahovaní kvôli ekoduktu. Prosím, zdržte sa nenávistných komentárov a uvedomte si, že veľa z nich si hľadá nájomné bývanie už dlho, ale keďže sú to Rómovia, nemajú šancu. Nezáviďme a dajme im možnosť toho, čo my máme ... sme predsa v období adventu, buďme prajní, a aj nám bude dopriate,“ uviedla Renáta Majchráková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu