Žilinská nemocnica získa profil vyššej úrovne, plánuje obnoviť pľúcne a infekčné oddelenia


Foto: Žilinská nemocnica získa profil vyššej úrovne, plánuje obnoviť pľúcne a infekčné oddelenia Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Pred niekoľkými dňami sme informovali o strate oddelení a ďalších následkoch, ktoré hrozili žilinskej nemocnici v prípade jej zaradenia do druhej úrovne nemocníc podľa novej vyhlášky rezortu zdravotníctva. Za záchranu nemocnice sa chcelo postaviť aj vedenie mesta Žilina prostredníctvom uznesenia, o ktorom mali rokovať poslanci na utorkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Vedenie nemocnice však krátko pred týmto zasadnutím požiadalo tvorcov návrhu uznesenia, aby zatiaľ nekonali. V najbližších dňoch malo totiž prebehnúť stretnutie s poverenými zamestnancami Ministerstva zdravotníctva SR, ktorého výsledkom mohlo byť aj želané zaradenie nemocnice do vyššej, komplexnej úrovne.


Dnes popoludní uverejnila Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina príspevok na sociálnej sieti, v ktorom sa podelila s tou najlepšou správou. Podľa novej kategorizácie nemocníc bude nakoniec zaradená do tretej úrovne, čo znamená, že bude pacientom poskytovať komplexnú akútnu aj plánovanú zdravotnú starostlivosť.


„Je to pre nás šanca ukázať, kam Žilina právom patrí, a urobíme maximum, aby sme to dokázali bez ohľadu na to, či bude postavený tunel alebo akákoľvek iná nemocnica. Žilina totiž poskytuje kvalitnú medicínu, za ktorou pacienti nemusia nikam cestovať, ale nájdu ju v spádovej oblasti, kam patrí a má aj právo ostať. Nová výzva je pre nás tiež príležitosťou dosiahnuť obnovenie v minulosti zrušených oddelení, ktoré nám v Žiline chýbajú - pľúcne a infekčné,“ uviedla nemocnica.

To, že má skutočne právo byť zaradená do vyššej úrovne, nemocnica dokázala na základe dát o rozsahu a kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti, nadpriemernej náročnosti diagnóz, ktoré sa tu riešia, ale aj vďaka svojim zamestnancom či vybaveniu. Okrem toho ide o tretiu najväčšiu fakultnú nemocnicu na Slovensku umiestnenú v prirodzenej spádovej oblasti kraja.

„Úprimne ďakujem každému, kto našu nemocnicu podporil v procese optimalizácie a predovšetkým vyjadrujem vďaku našim zdravotníckym aj nezdravotníckym zamestnancom, ktorých práca definuje pozíciu, kvalitu a smerovanie celého zariadenia. Čaká nás prechodné obdobie, pokým komisia pre tvorbu siete potvrdí našu úroveň v riadnom zaradení do siete. Máme možnosť ukázať, že ide o správne, dlhodobo udržateľné rozhodnutie a ja verím, že to spoločne dokážeme,“ povedal riaditeľ nemocnice Eduard Dorčík.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu