Na Slovensko dorazili výrobky z aligátorov. Balíky bez povolení zastavili žilinskí príslušníci finančnej správy


Foto: Na Slovensko dorazili výrobky z aligátorov. Balíky bez povolení zastavili žilinskí príslušníci finančnej správy Foto: Finančná správa

Remienky na hodinky aj lemovanie klobúkov z častí tiel aligátorov. Žilinskí príslušníci finančnej správy zaistili na vyclievacej pošte zásielky s výrobkami, na ktoré adresátom chýbali povinné „CITES“ povolenia. Predmetné exempláre na Slovensko dorazili v balíkoch z Veľkej Británie, USA aj Austrálie.

Potrebné doklady chýbali aj v prípade doručenia remienkov na hodinky, ktoré boli vyrobené z aligátora severoamerického. Jeho spoločenská hodnota bola pritom stanovená na 700 eur. „Je jedným z dvoch druhov žijúcich aligátorov a z dôvodu jeho ochrany je zaradený do prílohy Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín, tzv. dohovor CITES,“ vysvetľuje Finančná správa.

Pri výrobe lemovania klobúka cestujúceho na Slovensko až z Austrálie mal byť podľa Štátnej ochrany prírody SR použitý krokodíl slaný, ktorý je považovaný za najväčšieho žijúceho plaza a jeho spoločenská hodnota bola Vedeckým orgánom SR stanovená na 1500 eur. Podľa slov Finančnej správy krokodíl pravdepodobne pochádzal z farmového chovu. 

Pred niekoľkými mesiacmi to bol aj klobúk z USA, ktorého dovoz na žilinskej pošte stopli kontrolujúci pre chýbajúcu dokumentáciu. Ten bol zas po obvode zdobený zubami z krokodíla,“ doplnila Finančná správa, ktorá zaistené výrobky z chránených živočíchov v budúcnosti použije na vzdelávacie účely.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu