Mesto Žilina nebude mať koncoročný ohňostroj, dôvodom je šetrenie financií a rozdielne názory obyvateľov


Foto: Mesto Žilina nebude mať koncoročný ohňostroj, dôvodom je šetrenie financií a rozdielne názory obyvateľov Foto: ilustračné

Žilinská samospráva nebude v tomto roku organizovať silvestrovský ohňostroj, ani akékoľvek iné novoročné oslavy. Po Meste Martin sa tak stáva druhým mestom v rámci Žilinského kraja, ktoré sa dištancuje od používania akejkoľvek zábavnej pyrotechniky na oslavách konca roka. 

Kým v meste Martin boli primárnym dôvodom obavy o zdravie a životy ľudí či eliminácia ťažkostí, ktoré počas silvestrovskej noci prežívali štvornohí miláčikovia, v Žiline prevažovali najmä ekonomické dôvody. 

„Žilina, rovnako ako ostatné samosprávy na Slovensku, stojí pred veľmi ťažkým obdobím a finančné zdroje sa dnes alokujú prevažne na energie, aby sa zabezpečil chod sociálnych, školských zariadení a zabezpečenia služieb pre obyvateľov mesta,“ uviedla v tejto veci hovorkyňa mesta Barbora Zigová.


Financie na novoročný ohňostroj samospráva dokonca  nemala zahrnuté ani v tohtoročnom rozpočte mesta. Druhým dôvodom, pre ktorý Žilina nebude organizovať silvestrovský ohňostroj, sú podľa žilinského primátora rozdielne názory obyvateľov.

„Niektorí ľudia sú za ohňostroj a niektorých to zasa veľmi ruší. Pokiaľ to financie mesta umožnia a poslanci budú súhlasiť, skôr by som išiel inou cestou. Možno svetelnej šou. Niečoho, čo ľudia prijmú lepšie ako ohňostroj,“ dodal žilinský primátor Peter Fiabáne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu