Na Kysuciach sa vyskytla pseudobesnota. Psa usmrtí do 12 až 36 hodín od prvých príznakov


Foto: Na Kysuciach sa vyskytla pseudobesnota. Psa usmrtí do 12 až 36 hodín od prvých príznakov Foto: Ilustračné/pixabay.com

Veterinárna klinika sídliaca v Kysuckom Novom Meste prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti upozorňuje majiteľov štvornohých miláčikov na čerstvý výskyt smrteľného ochorenia psov Aujezského chorobu alebo tzv. pseudobesnotu.

Je to vírusové ochorenie s veľmi rýchlym priebehom. Do 12 - 36 hodín od výskytu príznakov pes hynie, bez možnosti terapie. Typickým znakom sú veľmi intenzívne svrbenie, škrabanie do krvi až sebapoškodzovanie, ktoré prechádza do neurologických príznakov (kŕče, obrna jazyka, ...),“ uvádza Veterinárna ambulancia Kysuce v príspevku.

V ohrození sú podľa veterinárov najmä poľovné psy, keďže zdrojom pseudobesnoty a zároveň jej prenášačom je sviňa divá. „U domácich ošípaných dochádza k vylučovaniu vírusu v priebehu celého roka. Naproti tomu u diviačej zveri sa podarilo zachytiť vylučovanie vírusu len v zimnom období v mesiacoch október až február a najčastejšie v decembri,“ spresňuje Slovenská poľovnícka komora na svojom oficiálnom webe.

Podľa veterinárnej ambulancie účinná vakcína na toto ochorenie, ktoré nie je prenosné na človeka, doposiaľ neexistuje. Preto je v zimnom období a najmä v čase poľovačiek potrebné zamedziť kontakt s krvou nakazenej diviačej zveri a jej telesnými tekutinami.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu