Počet chorých na chrípku a akútne respiračné ochorenia stúpa, niektoré školy prerušili výuku


Foto: Počet chorých na chrípku a akútne respiračné ochorenia stúpa, niektoré školy prerušili výuku Foto: ilustračné

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Žilinskom kraji stúpla v porovnaní s predchádzajúcim o 45,6 percenta. To predstavuje chorobnosť 3527,1 chorého na 100.000 obyvateľov. Informovala o tom Renáta Kortišová z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline.

Chorobnosť stúpla najmä v okrese Liptovský Mikuláš o 111,5 percenta a vo vekovej skupine od šiestich do 14 rokov o 52,4 percenta. „Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1,7 percenta chorých. Najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín,“ uviedla Kortišová.

Pri chrípke a jej podobných ochoreniach evidoval úrad zdravotníctva 2118 hlásení, čo predstavuje 553,8 chorého na 100-tisíc obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o 134 percent.


V prípade chrípky horobnosť stúpla najmä v okrese Dolný Kubín o 1060 percent a vo vekovej skupine nad 60 rokov o 254,45 percenta. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v prípadoch oboch typov ochorení vo vekovej skupine do piatich rokov.

Viaceré školy na území Slovenska museli z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov prerušiť výuku. Rovnaká situácia nastala aj na jednej zo žilinských základných škôl. Riaditeľka základnej školy Limbová uviedla, že začiatkom decembra bolo z celkového počtu 476 žiakov na vyučovaní prítomných 195, čo predstavuje 41 percent členov kolektívu.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva jej preto nariadil prerušiť výchovno-vzdelávací proces a organizovanie kultúrnych, spoločenských a športových podujatí do 12. decembra 2022. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu