Orange so žilinskou univerzitou plánujú vytvoriť kampusovú 5G sieť, podpísali aj memorandum


Foto: Orange so žilinskou univerzitou plánujú vytvoriť kampusovú 5G sieť, podpísali aj memorandum Foto: UNIZA

Žilinská univerzita spolupracuje s množstvom firiem a organizácií, ktorých zameranie a ciele súvisia s univerzitným výskumom. Jednou z takýchto spoločností je aj telekomunikačný operátor Orange, s ktorým vedenie univerzity podpísalo memorandum.

Partnerstvo so spoločnosťou Orange má študentom poskytnúť prístup k najnovším 5G technológiám a posunúť ich bližšie k budúcnosti v rozvíjaní svetového priemyslu. Jedným z cieľov je aj spoločné vytvorenie 5G siete, ktorá bude pokrývať univerzitný kampus.

„Pôjde o lokálnu privátnu 5G sieť fungujúcu nezávisle na verejnej mobilnej sieti, prispôsobenú individuálnym potrebám a cieľom spolupráce so Žilinskou univerzitou. Pre Orange je to jedna z kľúčových aktivít v rámci podpory digitalizácie slovenského priemyslu a zvyšovania jeho konkurencieschopnosti,“ uviedol Mariusz Gatza, generálny riaditeľ spoločnosti Orange Slovensko.

Podľa rektora univerzity Jána Čelka otvára táto spolupráca nové možnosti pre výskum v oblasti telekomunikačných technológií. Najsľubnejšia je podľa neho implementácia 5G sietí nielen v rámci priemyslu, ale aj dopravy či geoinformatiky.


„V Univerzitnom vedeckom parku Žilinskej Univerzity v Žiline a následne aj v B2B Orange Labe bude možné vďaka spolupráci postupne vidieť napríklad 5G prepojenie robotického roja s operátorom, smart 5G riešenia pre vyhodnocovania bezpečnostnej situácie vo fabrikách, využitie 5G na účely implementácie služby geofencing pre podniky, ovládanie dronov v 5G sieti, autonómne riadenie v doprave a podobne,“ doplnila Adriana Valentovičová z univerzity.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu