Pre väčšiu časť Žilinského kraja zajtra platia výstrahy pred snežením, poľadovicou a víchricou v horách


Foto: Pre väčšiu časť Žilinského kraja zajtra platia výstrahy pred snežením, poľadovicou a víchricou v horách Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Zima sa pomaly blíži a s ňou prichádzajú aj hrozby spojené s chladným počasím. Slovenský hydrometeorologický ústav a Horská záchranná služba vydali prvé varovania pred výrazným snežením, poľadovicou či silným vetrom v horských oblastiach.

Výstrahy meteorológov na zajtrajší deň (piatok 9. decembra) platia pre väčšinu okresov Žilinského kraja. Potenciálnemu nebezpečenstvu spôsobenému ľadom na chodníkoch a cestách, snehom či vetrom na horách sa majú vyhnúť iba okresy Bytča, Čadca a Kysucké Nové Mesto. Žilinčania by sa mali pripraviť iba na sneženie.

Vo všetkých okresoch, ktoré neboli spomenuté, platia zajtra od 10:00 hod. do polnoci varovania pred poľadovicou a snežením. Stupeň výstrah pred snehom sa pre okresy Liptovský Mikuláš a Ružomberok dnes zmenil z prvého na vážnejší druhý.

Prvý stupeň výstrah pred poľadovicou zostane v platnosti aj v sobotu 10. decembra do 10:00 hod. ráno. Na hrebeňoch hôr v Ružomberku, Liptovskom Mikuláši a Tvrdošíne môže zajtra fúkať silný vietor s rýchlosťou 20 až 24 metrov za sekundu, ktorý v nárazoch zosilnie na 30 až 37 metrov za sekundu. Takúto rýchlosť vetra nazývajú meteorológovia víchricou.


„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a podobne),“ uviedol vo výstrahe Slovenský hydrometeorologický ústav.

Horská záchranná služba varuje najmä pred potenciálnym pošmyknutím na mokrom, blatistom teréne, ktorý môže vo vyšších miestach zamŕzať. Záchranári preto odporúčajú pri turistike využiť turistické paličky či retiazky a pohybovať sa opatrne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu