Vojenská nemocnica v Ružomberku spúšťa rekonštrukciu chirurgického pavilónu po minuloročnom požiari


Foto: Vojenská nemocnica v Ružomberku spúšťa rekonštrukciu chirurgického pavilónu po minuloročnom požiari Foto: Archív Žilinak.sk

Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Ružomberku začala s rekonštrukciou chirurgického pavilónu, ktorý vlani postihol požiar. Stavebné práce spustili v týchto dňoch, kompletná rekonštrukcia by podľa ministra obrany Jaroslava Naďa mala trvať do konca roka 2023.

Ako zhodnotil minister, ide o jednu z najzásadnejších a najväčších rekonštrukcií vo vojenskej nemocnici za dlhé roky. Celkové náklady očakávajú na úrovni približne 20 miliónov eur, pričom práce budú financovať z viacerých zdrojov.

„Z celkovej sumy bude 17,6 milióna eur preplatených z eurofondov a 2,4 milióna uhradí ministerstvo obrany zo svojej kapitoly. Zásadnou čiastkou prispeli aj súkromné spoločnosti,“ skonštatoval Naď. 


Stavebné úpravy sa týkajú priestorov kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny, tiež lôžkových oddelení na klinikách ortopédie a úrazovej chirurgie, chirurgie a neurochirurgie. Obnovovať budú aj zhorenú časť strechy a vybudujú ambulancie urgentného príjmu. V horizonte niekoľkých mesiacov by mala byť dokončená aj zásadná rekonštrukcia oddelenia infektológie a patológie.

Požiar v chirurgickom pavilóne ÚVN vypukol 17. októbra minulého roka. Príčinou boli problematické elektrické rozvody. Časť budovy, ktorú poškodil oheň, boli využívané ako ubytovacie kapacity a kancelárske priestory pre zdravotnícky personál. Centrálne operačné sály požiar nezasiahol.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu