Považská galéria umenia otvorí v Žiline monografickú výstavu výtvarníka Ladislava Čarného


Foto: Považská galéria umenia otvorí v Žiline monografickú výstavu výtvarníka Ladislava Čarného Foto: Ilustračné foto/Považská galéria umenia v Žiline

Považská galéria umenia v Žiline pozýva všetkých milovníkov netradičného umenia a ľudí s otvorenou mysľou na výstavu diel výtvarníka Ladislava Čarného s názvom Mám česť byť partnerom zákonitostí prírody.

Výstava, ktorá môže byť podľa galérie považovaná za monografický titul autora, bude pre verejnosť otvorená v piatok 9. decembra o 17:00 hod. popoludní. Vybrané diela rodáka zo Žiliny mapujú jeho tvorbu od 80. rokov minulého storočia až po súčasnosť.

„Na prvý pohľad tvorbu autora definuje výrazná rozmanitosť. Určuje ju iný prístup autora k týmto médiám, k procesu ich vzniku a ich komponovania, kde prijíma existujúce procesy prírody – predovšetkým fyzikálne, nevynímajúc charakter miesta, kde sa dielo nachádza, no tiež prítomnosť alebo priamu interakciu diváka,“ priblížila Čarného tvorbu Mira Sikorová, kurátorka výstavy a zároveň riaditeľka Považskej galérie umenia.

Súčasťou výstavy bude aj sprievodný program vo forme vzdelávacích aktivít a komentovaných prehliadok. Vo štvrtok 16. februára 2023 prebehne v galérii slávnostný krst monografie Ladislav Čarný. Výstavu z verejných zdrojov financuje Fond na podporu umenia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu