Pestovatelia v Žilinskom kraji klamali pri pálení vlastného alkoholu, odhalila ich finančná správa


Foto: Pestovatelia v Žilinskom kraji klamali pri pálení vlastného alkoholu, odhalila ich finančná správa Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Žilinská finančná správa počas tohto roka zaznamenala desať zákazníkov pestovateľských páleníc v Žilinskom kraji, ktorí uviedli nepravdivé údaje pri výrobe alkoholu z vlastného kvasu. Zatajením množstva destilátu vypáleného na iných miestach sa pokúšali ušetriť na spotrebnej dani.

Jedna osoba môže v pestovateľských páleniciach požiadať o vypálenie 43 litrov 100-percentného alkoholu za jedno výrobné obdobie, ktoré trvá od 1. júla do 30. júna ďalšieho roka. Na uvedený objem platí zvýhodnená spotrebná daň 540 eur za hektoliter liehu, ktorú vypočíta prevádzkovateľ pálenice.

„Príslušníci finančnej správy za tento rok prichytili desiatku ich zákazníkov pri tom, že v pálenici zatajili už predtým vypálený alkohol. V prevádzke odovzdali ovocný kvas a žiadosť o výrobu destilátu, v ktorom vyhlásili, že si nedali vyrobiť ovocný destilát v inom liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia za prebiehajúce výrobné obdobie,“ uviedla hovorkyňa Colného úradu Žilina Božena Chríbiková. 


Za uvedenie klamlivých údajov v pálenici môžu pestovatelia dostať pokutu vo výške maximálne 166 eur. Okrem toho musia majitelia pálenky podať daňové priznanie a zaplatiť daň za objem vypáleného alkoholu, ktorý prevyšuje stanovený limit. Základná sadzba spotrebnej dane je pritom 1 080 eur za hektoliter liehu.

„V ostatnom čase zaznamenala Finančná správa SR na internete častejšie sa vyskytujúce inzeráty na predaj domácej pálenky. Preto dáva do pozornosti, že lieh vyrobený v pestovateľskej pálenici ovocia nesmie byť predmetom ďalšieho predaja ani iného uvádzania na trh,“ doplnila Božena Chríbiková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu