Na oftalmologickej konferencii vynikli tituly ako Prečo tá cieva ide cez tú dieru? či Omamný nádych


Foto: Na oftalmologickej konferencii vynikli tituly ako Prečo tá cieva ide cez tú dieru? či Omamný nádych Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Už 7. ročník tradičnej konferencie očného oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline s názvom Žilinské očné kazuistiky privítal viac ako stovku zúčastnených. Medzi nimi boli mladí lekári i skúsení a prestížni odborníci, ktorí si prišli prezrieť 23 jedinečných kazuistík a videoprezentácií spolu s 13 fotoprezentáciami.

V každej z týchto častí autori prezentovali publiku raritné nálezy z ich praxe,“ uviedol hlavný organizátor konferencie Michal Štubňa s tým, že prezentácie popísali konkrétne prípady pacientov od ich diagnostiky, cez priebeh ochorenia až po liečbu.

V závere konferencie si odniesli traja víťazi cenu „Diamantové oko“. Za najlepšiu kazuistiku s názvom „Omamný nádych…“ bol ocenený kolektív v zložení A. Hazuchová, K. Hodálová, B. Bušányová a D. Tomčíková z Kliniky detskej oftalmológie Národného ústavu detských chorôb a Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Jedným z ocenených prednášajúcich bol tiež významný slovenský odborník, zakladateľ mikrochirurgie oka v bývalom Československu a priekopník v implantáciách umelých vnútroočných šošoviek profesor Milan Izák, ktorý v spolupráci s Andreou Izákovou z IzakVisionCenter v Banskej Bystrici predstavil projekciu „Challenging cataract surgery“.


Na túto konferenciu sa vždy teším, pretože sa veľa dozviem, nájdem tu ohromne dobrý kolektív porozumenia a pekné odborné prostredie. Zo svojho archívu som tento rok využil jeden zo starších filmov, ktorý bol v minulosti premietaný aj na americkej akadémii, kde rovnako zvíťazil. Ide o zvláštnu operáciu dievčatka s ťažkou vrodenou chybou na oboch očkách,“ spresnil Izák, ktorého prednášky patria v rámci žilinského kongresu k špičke.

Spomedzi fotoprezentácii zaujal odbornú komisiu snímok s názvom „Prečo tá cieva ide cez tú dieru?“ od trojice domácich autorov z očného oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline M. Veselovského, K. Mojákovej a M. Štubňu.

Všetky prednášky, videoprezentácie a fotoprezentácie boli kvalitne spracované a odprednášané na profesionálnej úrovni. Myslím, že podujatie sa i tentokrát stretlo všeobecne s veľmi pozitívnym ohlasom,“ doplnil prezident Slovenskej oftalmologickej spoločnosti a prednosta II. Očnej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity, Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Ladislav Jančo.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu