Slovensko sa v kampani postaví za milióny trpiacich ľudí. Na červeno bude žiariť aj žilinská katedrála


Foto: Slovensko sa v kampani postaví za milióny trpiacich ľudí. Na červeno bude žiariť aj žilinská katedrála Foto: Zuzana Kostková

Dnes večer, v stredu 23. novembra, sa spolu s kostolmi, monumentmi či inými budovami po celom svete i na Slovensku rozžiari na červeno aj žilinská katedrála. Podporí tak kampaň nadácie ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi, ktorá poukazuje na závažné porušovanie náboženskej slobody vo svete. Celosvetová akcia s názvom Červená streda (vo svete známa ako Red Wednesday) sa na Slovensku uskutoční už po štvrtýkrát.

Sloboda vierovyznania patrí medzi základné ľudské práva, no až 67 % svetovej populácie žije v krajinách, kde je porušovaná. Zistenia nadácie ACN z roku 2021 odhaľujú závažné porušovanie náboženskej slobody v každej tretej krajine sveta,“ uviedla Lucia Froncová z ACN, ktorá doplnila, že najviac utláčanou náboženskou skupinou sú kresťania. Mnohí sú pritom za svoju vieru prenasledovaní či dokonca zavraždení. Čoraz bežnejšími sú podľa ACN aj únosy.

V utorok 22. novembra obdržala nadácia ACN správu o zmiznutí nemeckého kňaza a misionára, Hansa-Joachima Lohreho, ktorý s ňou spolupracuje v Mali. „Prichádzajú v skupinách na motorkách a dediny musia s džihádistami podpisovať dohody. Ľudia majú zakázané zvoniť na zvonoch, piť alkohol a ženy musia chodiť zahalené,“ opisoval kňaz situáciu v krajine len pred polrokom.


Podľa ACN dosahuje islamský extrémizmus v niektorých častiach Afriky úroveň genocídy. „V Ázii útlak zhoršujú najmä štátne autoritárske režimy. Situácia je najhoršia v Severnej Kórei, kde sa náboženská viera systematicky potláča, no kresťania sú umlčiavaní aj v Číne,“ spresňuje ACN. Situácia je však kritická aj v Indii, na Srí Lanke či v Egypte a Pakistane.

Budovy sa preto na znak solidarity rozsvietia na červeno, čím budú symbolizovať utrpenie miliónov ľudí na svete. Vo farnostiach a školách sa budú konať diskusie, stretnutia či bohoslužby na pamiatku tých, ktorí pre svoju vieru trpia. Viac faktov o stave náboženskej slobody vo svete ako aj skutočné príbehy prenasledovaných nájdete na webovej stránke Červenej stredy, ktorá zároveň uvádza modlitbu za trpiacich a ďalšie možnosti zapojenia sa do kampane.

Budovy, ktoré budú osvetlené naprieč slovenskými regiónmi:

  • Bratislavský hrad,
  • Most SNP,
  • budova Martineum vedľa katedrály sv. Martina v BA,
  • Trnava - bazilika,
  • Nitra - hrad,
  • Žilina - katedrála,
  • Košice - Dóm sv. Alžbety,
  • Spišská kapitula.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu