V okolí Žiliny prebehne poľovačka na diviaky, v dotknutých oblastiach bude zakázaný pohyb v prírode


Foto: V okolí Žiliny prebehne poľovačka na diviaky, v dotknutých oblastiach bude zakázaný pohyb v prírode Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

V okolí Žiliny neustále narastá počet ohlásených stretnutí s divou zverou. Obyvatelia mesta a okolitých obcí často zahliadnu predovšetkým diviaky, ktoré strácajú plachosť a približujú sa k obytným oblastiam. Najefektívnejším spôsobom znižovania stavu raticovej zveri sú podľa príspevku Slovenskej poľovníckej komory spoločné poľovačky. Jedna z nich prebehne v blízkosti Žiliny už túto sobotu.

„Určite ste mnohí z vás zažili nebezpečný a nepríjemný moment, keď sa vám zrazu z pohonu počas prebiehajúcej spoločnej poľovačky vynorili turisti či cyklisti, nerešpektujúc jej včasné vyhlásenie v obecnom rozhlase alebo oznamom na sociálnej sieti,“ uviedli poľovníci.


Slovenská poľovnícka komora preto pripravila infografiku, v ktorej vysvetľuje základné pravidlá takýchto poľovačiek. Podľa nich sa na každej spoločnej poľovačke musia zúčastniť aspoň traja strelci s poľovnými psami. Nemôže prebehnúť bez riadneho schválenia okresným úradom a strelci sa musia riadiť prísnymi zákonnými pravidlami.


Užívatelia poľovných revírov majú povinnosť občanov vopred upozorniť na konanie spoločnej poľovačky. Tie sa najčastejšie uskutočňujú počas jesenného a zimného obdobia, informácie o nich sa šíria najmä verejným rozhlasom alebo prostredníctvom sociálnych sietí.

„V prípade, že nájdete v teréne označenie o zákaze vstupu a konaní spoločnej poľovačky, nikdy nevstupujte na takéto územie v záujme vlastnej bezpečnosti,“ zdôraznila Slovenská poľovnícka komora.

V tesnej blízkosti Žiliny sa spoločná poľovačka uskutoční už v sobotu 26. novembra. Organizuje ju Poľovnícka spoločnosť Straník s cieľom znížiť stav diviačej zveri na území Dubňa, Budatína, Zádubnia, Zástrania a Tepličky nad Váhom. Obyvatelia a návštevníci obcí by sa mali vyhnúť vstupu do prírody v týchto lokalitách od 8:00 hod. ráno do 16:00 hod. popoludní.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu