Strecha zámku v Kunerade tento rok dokončená nebude, stavbu pripravujú na prezimovanie


Foto: Strecha zámku v Kunerade tento rok dokončená nebude, stavbu pripravujú na prezimovanie
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Zámok Kunerad

V apríli tohto roka oznámili majitelia secesného zámku v Kunerade rekonštrukciu strechy, ktorá v dôsledku dvoch požiarov chýbala tejto národnej kultúrnej pamiatke už vyše desať rokov.

Nová strecha obnovovaného zámku bude mať prírodnú, modrosivú bridlicovú strešnú krytinu, ktorá pripomína tú pôvodnú, použitú na začiatku 20. storočia. Zámok by tak mal dostať podobu, ktorá je zachovaná na historických fotodokumentáciách.

Manželia Škottovci sa rekonštrukcii zámku venujú už od augusta 2019. Už vtedy avízovali, že by ju chceli dokončiť do troch rokov. Strechu sa však do zimy nepodarilo dokončiť a v Kunerade už aj napadol prvý sneh. Stavbu preto aktuálne pripravujú na prezimovanie.


„Malá časť strechy je už pod bridlicou. Na jej zvyšku je dokončená hrubá konštrukcia krovu bez vežičiek a vikierov, ktorú môžete obdivovať aj z fotiek od našich tesárov. Takéto pohľady na strechu sa už nenaskytnú, pretože krov je na zimu prekrývaný plachtami,“ uviedli majitelia zámku. 

Podľa ich slov však už pri plánovaní rekonštrukcie vedeli, že strechu zámku do zimy nestihnú dokončiť. Práce sa však úplne nezastavia - každý pekný a suchý deň bude časť krovu odplachtovaná, aby mohli tesári s bridliciarmi pokračovať. „Aj keď lyžiarom želáme túto zimu dobrú lyžovačku, tak ako aj oni dúfame, že nebude snežiť každý deň,“ doplnili majitelia zámku. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu