Mimoriadne zastupiteľstvo: Poslanci neprelomili primátorovo veto


Foto: Mimoriadne zastupiteľstvo: Poslanci neprelomili primátorovo veto Foto: ilustračné

Na dnešnom mimoriadnom zastupiteľstve rokovali poslanci o prelomení veta primátora, ktorý sa rozhodol nepodpísať schválené uznesenie ohľadom výmeny pozemkov na plavárni. Bližšie informácie k celému vývoju prípadu sme spracovali v Zámena pozemkov na plavárni - o čo ide v celom prípade?.

 


Na dnešnom hlasovaní poslanci neprelomili veto o jeden hlas, projekt nafukovacej haly na vonkajších kúpaliskách v Žiline tak zatiaľ nebude. K dnešnému zastupiteľstvu sa na svojom profile na sociálnej sieti Facebook vyjadril poslanec Martin Kapitulík:

”Žilinský šport na dnešnom zastupiteľstve prehral bitku, vojna o lepšie podmienky pre športovcov však ďalej trvá. Primátorove veto sme nezlomili o jeden jediný hlas. Igor Choma totižto zámerne určil termín zastupiteľstva tak, aby sa ho nemohli zúčastniť všetci kolegovia poslanci, ktorí projekt nafukovacej haly na plážový volejbal v Žiline verejne podporujú. Bojujeme ďalej! Nie však za seba, ale za to, aby naše deti nevysedávali v krčmách a herniach. Žilinský šport je na kolenách a našu podporu potrebuje viac ako kedykoľvek predtým. Primátor má však zjavne iné priority a namiesto podpory vymýšľa milión spôsobov, ako sa to nedá...”

Vyjadrenie Igora Chomu na svojom súkromnom profile

“Priatelia,

asi ste postrehli tú veľkú mediálnu masáž, s ktorou pán Kapitulík so svojimi druhmi požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia mestského zastupiteľstva. A ako o už hotovej veci všade hovoril, že ide prelomiť veto primátora o zámene pozemkov na plavárni. No neprelomil. A neprelomil ani ďalšie dve.. Chvála Pánu Bohu.


Nemám však radosť z piatkového mestského zastupiteľstva – bolo naozaj o tom, že každý si mlel svoje a nechcel počúvať právne argumenty. Pretože :
- ak som povedal, že som uznesenie nepodpísal preto, lebo je protizákonné, tak to bolo jednoducho tak. Nejednalo sa o prebytočný majetok mesta, ako tvrdia sieťkari, pretože to naozaj je majetok, ktorý sa využíva a skutočne tam počas horúcich dní ležia ľudia, relaxujú..
- ak som povedal, že ten pozemok, ktorí chceli poslanci zameniť je pozemok založený v prospech banky, tak to bolo jednoducho tak. A bez súhlasu banky s tým pozemkom nemôžete pohnúť – ani zameniť, ani prenajať, ani predať – to isto chápe každý normálny človek s minimálnym právnym vedomím. Zvláštne je, že 20 rozumných poslancov to stále nepochopilo (a k tomu jeden hlúpy šéfredaktor miestneho plátku)..
- ak som povedal, že uznesenie nemôžem podpísať aj preto, lebo žiadateľ o zámenu nie je vlastníkom toho pozemku, ktorý chce zameniť, tak je to tak. A nemôžem svoje rozhodnutie zmeniť. Ani toto nepochopilo 20 rozumných poslancov (a k tomu jeden hlúpy šéfredaktor miestneho plátku).. 
Tieto tri body sú podstatnými dôvodmi, prečo som nemohol uznesenie schválené poslancami podpísať. Okrem toho som uviedol ešte niekoľko dôvodov, ktoré môžu byť diskutované, s tým súhlasím. Ale opakujem, že po právnej stránke bolo uznesenie nepodpísateľné.
Preto som rád, že veto prelomené nebolo – právna rovina je teda vysporiadaná a podarilo ubrániť majetok mesta. Z plavárne nezmizne žiadny ďalší kus pozemku. Možno aj vďaka podpore Žilinčanov, ktorí podpísali petíciu – bolo ich vyše 700, možno aj vďaka podpore skalných športovcov z plavárne.

A teraz môžeme diskutovať v rovine športovej na tému, či je dobré a vhodné mať v Žiline novú nafukovaciu halu pre plážový volejbal, alebo nie. Nie je mi ľahostajný osud športu, a to aj toho volejbalového, ako sa mi snaží pán Kapitulík zo sieťky všade podsúvať.
Som jednoznačne za to, aby tu v meste takáto nafukovacia športová hala pre plážový volejbal bola. A som presvedčený, že jej nájdeme aj iné vhodné prostredie – s vybudovaným zázemím, šatňami, sprchami, toaletami, teda všetkým čo ihriskám pána Holienčíka na plavárni chýba, napriek tomu, že sa zaviazal vybudovať ich už pred desiatimi rokmi.
Ja budem bojovať za žilinský šport. Ak bude treba „zoženiem“ ďalší milión eur na rekonštrukciu športovísk v Žiline (ten prvý už išiel na zimný štadión). Musí to však mať priezračnú logiku a musí to byť pre mesto, nie pre biznis pána Kapitulíka, ktorého ústredným motívom je snaha dostať sa do veľkého parlamentu, k čomu je ochotný zvoliť akékoľvek prostriedky (napríklad zneužiť šport a zmanipulovať poslancov tak, že sú ochotní sa pobiť zaňho do krvi a ísť aj proti zákonu).

Takže, priatelia, sú aj iné riešenia.. Také, ktoré nebudú mať dopad na našu plaváreň a zároveň pomôžu rozhýbať plážový volejbal v našom meste aj počas zimných mesiacov. A bude ovca celá aj vlk sýty. Stále verím v zdravý rozum..”



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu