V najvyšších polohách Západných Tatier platí prvý stupeň lavínového nebezpečenstva


Foto: V najvyšších polohách Západných Tatier platí prvý stupeň lavínového nebezpečenstva Foto: Facebook/Stredisko lavínovej prevencie

V Západných a Vysokých Tatrách napadlo za uplynulý deň takmer 20 centimetrov nového snehu. V najvyšších polohách, vo výške nad 2000 metrov nad morom platí v sobotu 19. novembra 2022 malé lavínové nebezpečenstvo.

Ide o prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, ktorý odzrkadľuje stabilitu snehovej pokrývky, jej priestorové rozloženie i veľkosť lavín. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

Hlavným lavínovým problémom je nový sneh, predovšetkým na severne orientovaných expozíciách. „Na ojedinelých plochách vo veľmi strmom až extrémnom teréne je tak možné uvoľnenie lavín. Počas dňa sa očakávajú spontánne splazy a malé lavíny z nového snehu,“ upozornil. 

Najnebezpečnejšie sú podľa neho žľaby a terénne depresie, kde sa sneh prirodzene akumuluje. „Sneženie prichádzalo od severozápadu, preto najvyšší prírastok snehu evidujeme v týchto expozíciách. Sneh nemá tvrdý podklad, s výnimkou žľabov, kde zostala stará vrstva snehovej pokrývky,” dodal Buliak.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu